av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv
I Sverige diskuterar man nu nyttan av en tredje covidspruta. Den 6 augusti var 44 procent av befolkningen i vårt land fullt vaccinerad och ytterligare 20 procent hade fått en dos. Samtidigt pågår ett febrilt arbete med att ge så många ungdomar som möjligt åtminstone en dos innan skolstart, och farhågor reses om en möjlig fjärde våg i landet.
Vaccinbilden är dock en helt annan i fattiga delar av vår jord. I ett land som Tchad till exempel är andelen vaccinerade med en eller två doser under 1 procent.
I Europa ser vi exempelvis att i Albanien har 19 procent av befolkningen fått två doser medan 5 procent har fått en dos.
Vi ser alltså än en gång den enorma skillnaden mellan rika och fattiga länder. Ska vi dra slutsatsen att människor i rika länder är mer värda än människor i fattiga länder?
Slutsatsen blir snarare att regeringarna i de rika länderna känner sig tvingade att se till de egna medborgarna. Om de ses ge pengar till vaccindoser till fattiga länder istället för att ge en tredje dos till de egna medborgarna riskerar att ge de allt mer högljudda högerkrafterna bränsle i den inhemska debatten.
Medicinska experter har länge påpekat att ju fler som insjuknar, desto större är risken för nya mutationer. En del av dessa kan då vara av sådan art att de nuvarande vaccinerna inte biter på dem.
För att skydda oss själva måste vi alltså se till att så få som möjligt blir sjuka. Att se till att så många som möjligt även i fattiga länder vaccineras blir då ett sätt att skydda oss själva.
Ledare för Afrikanska unionen är besvikna på Västländerna som har lovat bistånd, men inte hållit sina löften. Istället har Kina klivit in. Enligt Reuters säljer Kina sitt Sinovac-vaccin till cirka hälften av det pris Botswana får betala för Modernas vaccin. Även Indien säljer vaccin till fattiga länder till ett pris som vida understiger Modernas.
Kina bygger också fabriker för framställning av vaccin i flera afrikanska länder, bland annat Marocko och Egypten. Fler planeras. I covid-19:s spår flyttar alltså Kina fram sina positioner på den afrikanska kontinenten – inte av humanitära skäl, utan som en del av det kalla kriget mellan USA/Västimperialismen och Kina.
Ska vi dra slutsatsen att människor i rika länder är mer värda än människor i fattiga länder?
Samtidigt kan en fjärde våg vara på väg att svepa fram över Sverige. EU:s smittskyddsenhet ECDC har höjt risknivån i hela Sverige då allt fler svenskar smittas av covid-19, och Stockholm är numera rödmarkerat från att tidigare ha haft en orange smittriskfärg. Trängsel på nöjesplatser och utlandsresor pekas ut som orsaker.
Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och även ordförande i Stockholms läkarförening, säger till SVT Nyheter den 6 augusti att:
– Man måste verkligen ta det här i akt. Det är en farlig situation. Sticker smittalen iväg kanske man måste införa tuffare restriktioner igen, säger han och tillägger att om smittspridningen fortsätter kommer det bli svårt att rekommendera ytterligare lättnader i restriktionerna som är planerat till september.
Pandemier kan inte bekämpas i ett land eller en region, utan måste bekämpas globalt. Annars riskeras att nya mutationer utvecklas, som kan vara mer resistenta mot vaccin, smittsammare, etc.
Då krävs det gemensamma åtgärder, transparens och global samordning, vilket inte är möjligt med nuvarande samhällssystem. Vaccinpatenten måste slopas och fördelas fritt så att alla länder har möjligheter att producera vaccin, samt se till att alla länder får tillgång till faciliteter som kan vårda sjuka och producera vaccin.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.