av Arne Johansson // Artikel i Offensiv
– Det finns en omfattande smittspridning globalt, utan tvekan, förklarade Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndighetens pressträff, den 20 augusti.
När Offensiv går i tryck bara fem dagar senare hade antalet registrerade fall ökat med 1,5 miljoner till 23,5 miljoner i 188 av världens länder, medan antalet avlidna i världen har ökat med 28 000 till 809 422. Det är antagligen en grov underskattning, då mörkertalet i många länder är mycket stort.
Medan många länder i Europa, som först drabbades av allmän smittspridning, under sommaren lyckades pressa ned smittspridningen, har infektionerna sedan slutet av juni åter ökat åtta veckor i rad.
Ökningen har också uppenbarligen skett i takt med att många länder av ekonomiska skäl åter har öppnat upp efter sina omfattande nedstängningar, samtidigt som det finns tydliga tecken på en försämrad vaksamhet som ansvariga regeringar och myndigheter gärna skyller på oansvariga ungdomars livsstil.
I USA har den usla hanteringen av coronaviruset blivit en infekterad stridsfråga inför presidentvalet i november. I fredags genomförde arga anhöriga till offren ”en marsch för de döda” från Brooklyn Bridge till Trump Building i Lower Manhattan. De håller av goda skäl USA:s president Trump ansvarig för att antalet döda nu uppgår till så många som 176 000, av totalt 5,7 miljoner registrerade fall. Det är ungefär en fjärdedel av alla som avlidit med viruset i världen. ”Slåss för de levande! Marschera för de döda!”, löd slagordet.
Donald Trump själv twittrade en anklagelse mot myndigheten Food and Drug Administration för att vara en del av den ”djupa staten” som vill motarbeta honom inför presidentvalet, i det här fallet genom att försena godkännandet av vacciner mot coronavirus – givetvis utan några bevis.
För Trump, där ”business as usual” är överordnad alla andra hänsyn, har viruset snabbt spridit sig till folkrika stater som Kalifornien, Florida och Texas, samtidigt som oron växer över nya utbrott på universitet i minst tre dussin stater.
Latinamerika och flera asiatiska regioner är samtidigt de områden som för närvarande har det högsta antalet dagligen bekräftade fall.
Brasilien är det enskilda fall som idag har flest registrerade dödsfall i världen efter USA, mer än 114 000. Näst högsta dödstalet i Latinamerika har Mexiko med cirka 60 000 dödsfall, samtidigt som smittspridningen ökar mycket snabbt i Colombia, Peru, Argentina och Venezuela.
I virusets spår har också många stater världen runt passat på att skärpa sina repressiva verktyg.
I Peru, som är det näst mest infekterade landet i Latinamerika efter Brasilien, krossades eller kvävdes minst 13 personer till döds på en nattklubb i Lima efter att den hade attackerats av polisen för brott mot restriktioner för coronavirus.
Indien har med sina mer än tre miljoner registrerade fall mer än 60 000 nya smittade varje dag.
I Mellanöstern har Iran drabbats särskilt hårt av viruset. Därifrån har siffror läckt ut till BBC som tyder på att det faktiska dödstalet är mer än dubbelt så mycket som det officiella 20 000. I Irak och andra länder i regionen ökar antalet dödsfall nu mycket snabbt.
Indonesien har samtidigt med sina mer än 6 500 dödsfall det högsta antalet dödsoffer i Sydostasien.
Afrika har idag mer än en miljon bekräftade fall, samtidigt som få testas och den verkliga omfattningen av pandemin på kontinenten därför inte alls är känd. Sydafrika och Egypten har hittills flest registrerade av de afrikanska utbrotten. Sydafrika ett av världens åtta länder med mer än 500 000 bekräftade fall.
Säkert är att covid 19-pandemin inte minst i afrikanska länder, som redan drabbas hårt av klimatförändringar, våldsamma konflikter och den globala ekonomiska krisen, redan har drivit miljoner i extrem fattigdom.
I den senaste militärkuppens Mali kan virusrelaterade konsekvenser hota 1,3 miljoner människor med hunger. I Nigeria förutspår Världsbanken att pandemins dråpslag kan tvinga 5 miljoner fler till fattigdom – i ett land som tidigare toppar globala diagram för extrem fattigdom.
Världshälsoorganisationen WHO varnar nu för en ny andra våg av allvarliga utbrott bland Europas unga vuxna och studerande. Även om unga ofta uppvisar lindriga eller inga symtom alls varnar WHO för att ingen är oövervinnlig för viruset.
”Vi ser unga människor som hamnar i intensivvård. Unga dör av detta virus”, förklarade WHO:s epidemiolog Maria van Kerkhove förra veckan.
Den som bär på viruset utan symtom löper också som bekant en större risk för att överföra sjukdomen till andra.
Den andra våg som nu sprids är särskilt markant i turistländer som Spanien, Frankrike, Italien, Grekland och Kroatien, där myndigheterna kläms mellan behovet av att rädda sina nästan krossade ekonomier och risken för en ny och snabbt ökad smittspridning.
I länder som Belgien, Spanien, Storbritannien, Italien, Sverige och Frankrike drabbades de äldre och sköraste på till exempel äldreboenden och i trångbodda stadsdelar mycket hårt i mars och april. Med fortsatta restriktioner och isolering av äldre är den fromma förhoppningen att virusets andra våg ändå inte ska bli samma börda på hälsovården denna gång.
Ändå har de senaste veckornas branta ökningar av antalet nya fall i till exempel Spanien, Italien, Frankrike och Grekland lett till nya restriktioner. Till exempel har flera beslut tagits om restriktioner mot nöjeslivet för att försöka begränsa nya utbrott som till stor del kopplas till unga människors och den förnyade turismens uteliv.
I Tyskland har obligatorisk virustestning införts för dem som återvänder från hårt drabbade länder.
De genomsnittligt nya dagliga covid-19-fallen nådde under förra veckan sina högsta nivåer sedan april i både Spanien och Frankrike, samtidigt som de nya fallen i Italien rapporterades ha mer än fördubblats de senaste tre veckorna.
I Spanien, som i våras utsattes för Europas mest drakoniska covid-19-nedstängningar, sprids idag viruset åter snabbare än i något grannland. Där har nu åter 25 000 diskotek och nattklubbar stängts ned i flera regioner, alltifrån stränderna i Ibiza till Katalonien och Madrids klubbar, samtidigt som ansiktsskydd har gjorts obligatoriska.
”Detta kommer att förgöra oss,” förklarade en förtvivlad resebyråchef i Madrid, ”människor reser inte till Spanien mer bara för sol och stränder.”
Även i Italien införs liknande restriktioner. Den italienska regeringen har också beordrat stängda nattklubbar, samtidigt som ansiktsmasker har påbjudits från kl 18 till kl 06 på alla offentliga platser, inklusive gator och torg.
”Vi kan inte slösa bort de uppoffringar som har gjorts under de senaste månaderna,” sade den italienske hälsoministern Roberto Speranza i ett inlägg på Facebook.
Nya restriktioner har även införts i Grekland, där antalet nya fall av covid-19 hittills har ökat med 40 procent bara under augusti.
I Frankrike har den ökade virusspridningen den senaste veckan lett till stängning av vissa offentliga områden som stränder för att förhindra fester. Ett stort kluster har uppstått i en populär badort för naturister. Sedan den 10 augusti har också alla som är äldre än 11 år i Paris varit skyldiga att bära en ansiktsmask i områden där trängseln är stor.
I Marseille-regionen i södra Frankrike har kravallpolis utkommenderats för att se till att alla bär ansiktsmask.
Mönstret med stigande infektioner och nya restriktioner är heller inte begränsat till Europa. Andra länder som också har sett ett nytt uppsving för viruset inkluderar Israel, Peru, Australien och Japan. Sydkorea har också infört hårda restriktioner över hela landet efter ett nytt utbrott som började i huvudstaden Seoul.
Mer positivt är att en allt vanligare mutation av det nya coronavirus som finns i Europa, Nordamerika och delar av Asien visserligen kan vara mer smittsamt, men samtidigt verkar vara mindre dödligt.
”Det är i virusets intresse att smitta fler människor men inte döda dem, eftersom ett virus behöver värden för mat och skydd”, förklarar en forskare för Reuters. Förhoppningen är också att det muterade viruset ska visa sig tillräckligt likt det ursprungliga för att ett vaccin ska kunna fungera mot båda.
Negativa faktorer är att många överlevande coronapatienter drabbas av mycket långvariga negativa hälsofaktorer, samtidigt som det till exempel i Sverige har upptäckts att 50 barn hittills har drabbats av en svår hyperinflammation som misstänks ha en koppling till det nya coronaviruset.
– Även om tillståndet kan vara livshotande har man lyckats vända alla fall, kommenterar Lotta Nordenhäll, ordförande i Svensk barnreumatologisk förening.
Att ingenting ännu tyder på att pandemin är på väg att klinga av beror ytterst på att högst tio procent av världens befolkning ännu uppskattas ha antikroppar jämfört med de cirka 50 procent som skulle krävas för detta.
– Just nu, som en planet, som en global befolkning, är vi ingenstans nära de nivåer av immunitet som krävs för att hindra denna sjukdom från att spridas, säger Mike Ryan, verkställande direktör för WHO:s hälsoprogram.
I virusets spår har också många stater världen runt passat på att skärpa sina repressiva verktyg.
Medan Kina redan har börjat vaccinera vårdanställda och Ryssland först av alla länder har auktoriserat ett vaccin har dessa inte genomgått de omfattande fas 3-studier med kontrollgrupper som kan visa om det är säkert och effektivt.
Att även Astra Zeneca och flera andra vinstjagande läkemedelsbolag tror sig ligga så långt framme att Trump vill se ett vaccin som kan användas före presidentvalet i USA måste tas med en stor nypa salt.
Av de 231 kandidater till ett vaccin som hittills är kända har 26 påbörjat kliniska tester.
Coronavirusets exceptionellt allvarliga konsekvenser för ekonomi, matsäkerhet med mera innebär att risken är stor för att de tidslinjer för klinisk forskning – som normalt kräver år – komprimeras till samtidiga säkerhets-, effektivitets- och doseringsstudier som kan äventyra säkerheten.
WHO:s bedömning är fortfarande att ett verksamt vaccin i bästa fall kan finnas tillgängligt för att påbörja vaccinationer första halvåret 2021, och att det trots lovande testresultat heller ännu inte finns några garantier om hur effektivt ett sådant kommer att visa sig.
– Vi måste tills vidare fokusera på vad vi akut kan göra nu för att undertrycka smittspridningen och inte leva i hopp om att flockimmunitet eller nära förestående effektiva vaccinationer är vår frälsning, lyder budskapet från WHO:s experter.
Coronaviruset är samtidigt en varning för att det bortom denna pandemi allt oftare väntar nya och potentiellt ännu värre, i takt med att världens vildmarker i hög takt trängs undan och förtrampas av kapitalismens vinstjagande agroföretag, gruvbolag och den globala uppvärmning som alstrar allt värre bränder och naturkatastrofer.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.