Detta efter ytterligare en demonstration (14 juni), med krav på fritidsgård, som sedan åkte från Biskopsgården och ut till Torslanda där politikerna i SDN (stadsdelsnämnden) höll sitt möte.
Där fick Pantrarna, som var så många att de inte rymdes i lokalen, beskedet att SDN ger dem 300 000 kronor för lokalkostnader för fritidsgård för sex månader framåt och sedan 500 000 för 2012. Efter pressen från ungdomarna var det en enad nämnd som la och beslutade om pengarna till Pantrarnas ungdomsverksamhet.
Vid demonstration ekade talkörerna ”Vad ska vi öppna fritidsgården, var någonstans – i Biskopsgården” sedan fylldes buss 21 och när de anlände till Torslanda ljöd ”Upp med handen, ned med foten – Pantrarna är här från förorten”.
Majsa Allelin sparade inte på orden när hon mötte politikerna:
– Vi kan alltså bekräfta att västra Hisingen är en av Göteborgs mest segregerade förorter. Är det rimligt att det inom stadsdelen ska finnas så snedfördelade resurser. Att de resurssvaga hushållen ska stå ut med nedskärningar medan de resursstarka som redan har sociala nätverk, aktivare föreningsliv och aktiviteter ska ha det på de svagares bekostnad.
Föreningen Pantrarna bildades som ett resultat av nedskärningspolitiken och behovet av ett organiserat motstånd i förorterna. Klimatet i Göteborgs förorter har hårdnat som ett direkt resultat av högerpolitiken. Efter att föreningen bildades i början av året har de redan hunnit med mycket och blivit en faktor i Biskopsgården.
Ett öppet möte i mars i år där Pantrarna lade fram sina krav samlade 65 personer, sedan dess har arbetet rullat på med möten, protester och läger.
Den 29 mars marscherade 130 pantrar in på SDN-mötet i Biskopsgården och lade fram sitt krav på fritidsgård, stopp på nedskärningarna och upprustning av förorten. Medlemmarna har strömmat in och när Pantrarna den första juni skulle ha sitt första läger med ungdomar ansökte omkring 100 personer om att få följa med, men tyvärr fanns bara plats för 35.
Murat Solmaz, ordförande i Pantrarna, är glad över att politikerna skjuter till pengar och säger att detta bara är början.
– Om man tror att en ungdomsgård löser alla problem är man fel ute. Det är större bakomliggande orsaker till de problem som finns i förorterna. Det har sin rot i fattigdom, arbetslöshet och bristande känsla på framtidstro hos unga. Men om vi med dessa pengar kan öppna en mötesplats och fritidsgård kan vi lägga grunden för ett arbete för att arbeta med sociala frågor och ge ungdomarna nyckeln att ta kontrollen över sina liv. I långa loppet är vårt mål att kommunen även ger betalt till fritidsledare på gården, säger Murat Solmaz.
Pantrarnas initiativ sprids nu över Göteborg.
Ungdomar från andra stadsdelar har inspirerats och redan finns medlemmar förutom i Biskopsgården även i Lövgärdet, Hammarkullen, Hjällbo och Bergsjön.
Kristofer Lundberg