av Per Olsson // Artikel i Offensiv
Att krisen för samhällsekonomin skulle bottna i att det saknas pengar har aldrig varit så fel som nu. Om landets samlade förmögenhet fördelades rättvist skulle Sveriges alla invånare vara miljonärer. Men en stor del av landets förmögenhet är i händerna på en ytterst liten grupp av befolkningen.
”De fem rikaste svenskarna äger mer än vad fem miljoner svenskar gör tillsammans, och under de senaste tio åren har 61,5 procent av all förmögenhet som genererats i Sverige gått till den rikaste en procenten. Inget har gått till den fattigaste hälften”, konstaterade hjälporganisationen Oxfam i sin senaste årsrapport om den extrema ojämlikheten.
Idag är det kris i stora delar av samhällsekonomin, men samtidigt tjänar storbankerna 567 miljoner kronor om dagen, en summa som motsvarar minst 1 000 välfärdsjobb.
Enligt fackförbundet Sveriges Lärare behöver skolan ett tillskott på 12 miljarder kronor, vilket motsvarar kostnaden för 19 000 grundskollärare, för att undvika ytterligare nedskärningar. Det är vad storbankerna tjänar under tre veckor.
Bara under det senaste kvartalet gjorde den minsta av de fyra storbankerna, Handelsbanken, en vinst på nära 10 miljarder kronor. ”Ännu ett rekord, en dryg miljard högre än föregående kvartal, som även det var rekord”, kommenterade SvD Näringsliv.
Det är framför allt räntehöjningarna som har gett storbankerna nya vinstlyft. Skillnaden mellan bankernas in- och utlåningsräntor (räntenettot) har skenat, och för varje utlånad krona tjänar bankerna mer. Det pågår alltså en systematisk plundring av kunderna för att de redan superrika, bankernas storägare, ska få ännu mer.
Inte bara bankerna redovisar rekordvinster, även industrijättar som lastbilstillverkaren AB Volvo gör ofattbart stora vinster. AB Volvos vinst för tredje kvartalet i år blev 18,6 miljarder kronor, vilket kan jämföras med 11,8 miljarder kronor för samma period ifjol. Det som fordonstillverkaren Volvo tjänade på ett kvartal skulle ensamt räcka för att avskaffa barnfattigdomen.
Medan välfärden bara blir alltmer underfinansierad ökar militärutgifterna i en oemotsvarad takt. Nästa år får militären ett ytterligare påslag på drygt 27 miljarder kronor, vilket innebär att anslaget till det militära försvaret har fördubblats sedan 2020. Det nya påslaget som militären får nästa år skulle räcka till att skapa de 50 000 nya välfärdsjobb som krävs under de närmaste åren för att åtminstone klara av att upprätthålla dagens nivå.
Det saknas kamp och organisering för förändring.
Så visst finns det pengar. Men vad som saknas är en kamp och organisering för att avskaffa det kapitalistiska system som hindrar att de rikedomar och vinster, som hämtats från arbetarnas obetalda arbete och utsugningen, används i enlighet med de enorma behov som finns.
Det man inte äger kan man inte heller kontrollera, och därför måste de superrikas tillgångar, banker och storföretag överföras i samhällets ägo under arbetarnas demokratiska kontroll och styre. Det i sin tur skapar förutsättningar för att skapa ett jämlikt och socialistiskt samhälle som med Karl Marx ord kan skrivas: ”Av var och en efter förmåga – åt var och en efter behov”.
Gå med i Socialistiskt Alternativ – bygg motståndet mot de blåbruna och roffarkapitalismen.
• För arbetarrörelsens socialistiska återfödelse i ett nytt socialistiskt arbetarparti och demokratiska, kämpande fackföreningar.
• Rusta välfärden, inte militären. Nej till svenskt Natomedlemskap.
• Höj statsbidragen till regioner och kommuner med 50 miljarder kronor. För 200 000 nya välfärdsjobb. Återta privatiserad verksamhet.
• Höj och indexera barn- och studiebidragen, pensioner, försörjningsstöd samt ersättningarna i socialförsäkringarna. För ett extra barnbidrag innan årets slut och bort med momsen på mat.
• Välfärd och kollektivtrafik ska drivas i offentlig regi utan vinstsyfte och styras demokratiskt.
• Förstatliga banker och storbolag under de anställdas demokratiska kontroll och styre – för en demokratiskt planerad ekonomi utifrån behov och i samklang med naturen.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.