av Per Johansson // Artikel i Offensiv
– Det är inspirerande att se att lärarna i Stockholm, Umeå med flera platser nu börjar säga ifrån högljutt!
Offensiv har talat med Therese Lindberg, lärare i Sundsvall och som har varit en av de drivande i protesterna mot nedskärningarna i skolan de senaste åren.
Sundsvall har under många år varit utsatt för extremt stora skolnedskärningar. Till en början innebar det nedläggningar av mindre byskolor och neddragning av skolpersonal. Men ingen nedskärning var den sista. Häromåret bestämde sig lärare för att de måste sätta ned foten:
– Vi i Sundsvall satte gemensam facklig kamp på kartan. Sedan januari i år är lärarna enade i samma fack, men så var det inte då. Vi enade dåvarande LR och Lärarförbundet. Det är också viktigt att alla som berörs av skolpolitiken kämpar gemensamt, som barnskötare med flera, berättar Therese.
Therese varnar för att högerpolitiken nu leder till en ”systemkollaps”.
– Den totala nedmonteringen av den svenska skolan med friskolereformen har gjort spelplanen helt omöjlig att spela på. Det argumenteras om att vi måste bli bättre lärare och producera bättre resultat för att konkurrera med friskolor och bli mer attraktiva. Samtidigt skär man årligen ner, och vi får mer och mer undervisningstid samt mindre och mindre planeringstid för att förbereda den här undervisningen som ska ge dessa förbättrade resultat.
– Friskolekarusellen gör att kommunerna inte kan satsa på den kommunala skolan eller på lärarna, för då måste de punga ut med pengar även till friskolorna. Just nu skriker personal i skola och förskola sig hesa, men det är som om man helt enkelt inte bryr sig.
– Vi får höra att det behövs fler psykologer, fler kuratorer, mer av olika resurser i skolan – men det är inte bara det som behövs just nu. Vi behöver fler lärare, fler fritidspedagoger – och vi behöver arbetsro! Vi behöver också en budget som utgår från elevernas behov.
– Min förhoppning är att när vi nu är ett fack, Sveriges lärare, ser det bättre ut framöver att kunna ena sig. Vi kommer att få stora problem att rekrytera behörig personal om inte arbetsmiljön förbättras.
Therese varnar för att om detta fortsätter kan det bli samma utveckling inom skolan som inom sjukvården. Alltså att arbetsgivaren skrämmer bort den fasta personalen, men sedan för att släcka bränderna hyr in betydligt dyrare stafettpersonal från privata bolag.
– Faran just nu är att man ger upp för att man känner att det inte är någon idé. Och visst, vi blir behandlade som skit och verkar helt oviktiga för Sverige. Att vi idag har en regering som minskar pengarna till kommunerna och inte skjuter till de 25 miljarder kronor som Sveriges lärare har räknat ut saknas i skolan talar för sig själv. De är helt värdelösa och för ingen skolpolitik överhuvudtaget. Det är som att prata för döva öron.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.