Efter två år av pandemirestriktioner gick utomhusutställningen Planket Sthlm återigen av stapeln under helgen den 13-14 augusti. Denna stora och härligt spretiga fotoutställning på Södermalm i Stockholm firar i år 40-årsjubileum.
Katja Hildén
1982 fylldes det röda planket nedanför Vitabergsparken för första gången med fotografier tack vare initiativtagaren fotografen Neil Goldstein, som inspirerats av utställningar i Washington Square Park i New York. Utställarna är både proffs- och amatörfotografer som var och en förfogar över 100 cm x 170 cm yta att ställa ut på.
Helgens utställning blev som vanligt en mycket välbesökt folkfest, men med extra mycket glädje efter två års uppehåll och jubileumsfirande.
En av utställarna är fotografen Natalia Medina, 35 år, som till vardags arbetar som vår tidning Offensivs skickliga och oumbärliga fotograf. På Planket ställer Natalia ut bilder från klimattoppmötet COP26 i Skottland hösten 2021 och från klimatprotesterna i Stockholm.
”För tio år sedan köpte jag min första systemkamera och sedan dess har jag fotograferat otaliga demonstrationer och protester. Jag tycker om att skildra människor och deras berättelser på ett direkt och dokumentärt sätt. Det passar bra i mitt jobb som fotograf på tidningen Offensiv, där jag under årens lopp lärt mig mycket om att i bild skildra kampen och rörelsen. Jag gillar att porträttera människor i kamp. Ofta skildras den hopplöshet som många känner inför till exempel klimathotet. Jag valde mitt tema här idag för att visa den positiva kraften hos människor som går samman för att protestera och kräva förändring.”
Jag frågar Natalia om vad som fick henne att intressera sig för just fotografi.
”Bildintresset har nog alltid funnits, min pappa var grafiker på Göteborgsposten och som barn fick jag ofta låna hans kamera. Fotograferandet fanns med hela tiden utan att jag hade en tanke på att ha det som yrke. Jag var mest inriktad på teater, men gled alltmer över till dokumentärfilm och när jag pluggade experimentell film så blev jag blixtförälskad i en jättefin stillbildskamera som fanns på skolan. Det jag kunde få fram med den kameran, estetiskt, filmmässigt och dokumentärt, fick mig att inse att jag hittat rätt.”
Natalia Medinas bilder skildrar ofta ”helt vanliga” människor som har släppt in kampen för de stora och avgörande politiska frågorna i sina liv, trots en vardag som redan är fylld av slitet att få vardagen att gå ihop i en värld med klassklyftor, rasism, funkofobi och könsförtryck. Hennes bilder lyfter fram de unika individernas avgörande pusselbitar i kampen och hur dessa delar i fantastiska ögonblick tillsammans bildar en enad och kraftfull kampfront. Bilderna skapar en inspirerande och hoppfull kontrast till den känsla av vanmakt som många av oss emellanåt kan drabbas av när vi gång på gång förväntas acceptera att de stora politiska besluten fattas av andra högt ovanför våra huvuden.
Man kommer att kunna ta del av Natalia Medinas fotografier fler gånger under den kommande hösten. Hon kommer bland annat att medverka på den stora dokumentärfotosalongen på Arbetets museum i Norrköping som pågår från den 3 september 2022 till och med den 5 februari 2023.
Den 7-16 oktober är Natalia aktuell med en egen retrospektiv fotoutställning på Centrifug på Konsthall C i Hökarängen, Stockholm. Där kommer hon att ställa ut bilder från de senaste tio åren under utställningsnamnet ”Tio år av kamp”, en mycket lämplig rubrik både för Natalias tid som yrkesfotograf och hennes liv som politisk aktivist. ■
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.