”Plexiglasen har medfört problem med sikten”

Huvudskyddsombudet på Nobinagaraget i Tyresö i Stockholm, Petri Myllykoski. Foto: Natalia Medina

Den 24 september annonserade Arbetsmiljöverket att förbudet mot öppna framdörrar på bussar i kollektivtrafiken, som har gällt sedan i våras, upphävs den 29 september. 

Vilgot Karlsson

Framdörrarna på bussar runt om i landet har antingen stängts på grund av Arbetsmiljöverkets förbud, eller efter dialog mellan skyddsombud och arbetsgivare där förbud inte funnits.

Argumentet från Arbetsmiljöverket är att dörrarna kan öppnas eftersom regeringen och Folkhälso­myndigheten lättar på coronarestriktionerna.

De påpekar dock att arbetsgivarna fortfarande har ansvar för att förebygga smittspridning, men ger inga konkreta exempel på hur det ska gå till när restriktionerna hävs och passagerarantalet lär öka. 

Det är cirka 40 olika förbud som upphävs, inklusive förlängda förbud från i somras, och de enda som inte omfattas är nya förbud efter 6:6a-anmälningar som inte är en förlängning av ett tidigare förbud.

Ett alternativ till stängda dörrar, som exempelvis har gällt i Stockholm sedan i somras, är att bussarna haft öppna framdörrar och ett så kallat barriärskydd av plexiglas installerat runt förarplatsen. 

Plexiglasbarriärerna har tidigare kritiserats av flera skyddsombud på grund av att de reflekterar ljus och försvåra synligheten för bussföraren. I Göteborg ska Keolis öppna dörrarna utan plexiglas, rapporterar Kommunalarbetaren. 

Offensiv har pratat med Petri Myllykoski, huvudskyddsombud på Nobinagaraget i Tyresö i Stockholm:

– Vi är ju i stort sett positiva till att dörrarna öppnas eftersom vi inte vill ha kvar de här plexiglasbarriärerna och de problem med reflektioner och sikt som de har medfört. Vi väntar fortfarande på svar från Arbetsmiljöverket om vår 6:6a-anmälan av barriärerna, både som ett arbetsmiljöproblem och när det gäller trafiksäkerhet. Men det är nog deras taktik att dra ut på tiden och slippa svara, även om de måste ge någon sorts svar i slutändan. 

– Många busschaufförer är vaccinerade och de flesta är inte så oroliga för smittorisken. Det är fortfarande oklart exakt hur mycket skyddsbarriärerna har hjälpt mot annat än specifikt droppsmitta, eftersom ventilation och andra faktorer också har en påverkan. Att flytta bak eller installera extra kortläsare skulle kunna vara till hjälp, och skulle också lösa problemet med viseringskrav på oss busschaufförer. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!