– Det finns ett raseri bland våra medlemmar och LO ska göra allt vi förmår för att få regeringen att ompröva sina planer på försämringar i a-kassan, säger LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin i ett uttalande.
Press från gräsrötter
Pressade av gräsrotskrav på politisk strejk planeras nu bussar för arbetslösa och andra från Mellansvenska LO-distrikt som Dalarna, Sörmland, Värmland, Västmanland, Uppsala, Örebro, Östergötland och Gävle till den största manifestationen i Stockholm som inleds på Mynttorget kl 11.30 (med kända artister redan från kl 11.00).Sedan krav ställts från Kommunal och andra avdelningar på att även LO:s arbetande medlemmar måste ges en chans att delta, utsträcks protestdagen i Stockholm till ett avslutande fackeltåg som samlas på Norra Latins skolgård kl 17.30 för en marsch till Mynttorget.
Sammanlagt organiseras fackeltåg på ett 30-tal orter (varav några före den 14 december), vilket gör a-kasseprotesterna till LO:s tredje nationella mobilisering sedan den 6 oktober 1992.
Demonstrationerna utgör, som Financial Times påpekar i en artikel 23 november där finansminister Anders Borg varnar facken för att bekämpa hans ”reformer”, det ”första stora testet” för Reinfeldt & Co sedan de vann valet i september efter 12 års s-styre.
LO:s medansvar
LO-toppen tar samtidigt på sig ett stort medansvar för att attacken på a-kassan ändå kan klubbas. Detta genom att låta LO:s avtalssekreterare Erland Olausson stå fast vid sitt nej till politisk strejk och, som Rättvisepartiet Socialisternas vice ordförande Elin Gauffin varnar för i Dagens Arbete, begränsa manifestationen till ”en symbolisk handling utan kraft”.Olaussons nej till politisk strejk upprepades i ett uttalande i LO-tidningen, om än med en ändrad motivering (se ledaren), med anledning av att RS i måndags överlämnade listor inför LO-styrelsens möte samma dag med 9 361 namn för kravet på en landsomfattande politisk strejk den 14 december.
Palm och Göransson
Lockad av att RS-delegationen för överlämningen av namnlistorna placerat ett plakat för politisk strejk på August Palmstatyn framför LO-borgen, kom Ingemar Göransson, som bland annat är talskrivare åt LO-ledningen, fram.Denne hade mycket svårt att motivera det uttalande av Erland Olausson och de andra avtalssekreterarna som han själv påstod sig ha skrivit förlagan till. Han medgav att det ”inte var det bästa han skrivit”, men försvarade sig med att det var brått att göra ett uttalande mot att SAC varslat om politisk strejk för alla 2,5 miljoner privatanställda den 15 november (ett varsel som SAC efter LO:s reaktion drog tillbaka).
Kanske hade Göransson sedan ett finger med i spelet även när Erland Olausson ändrade sin motivering från ett principiellt nej till politisk strejk med hänvisning till respekten för den parlamentariska demokratin till ett ”nej nu”.
Att kravet stöds av gräsrötterna fick också Kommunals vice ordförande Margareta Bohman höra, när hon besvarades av burop och ”vad vill vi ha? politisk strejk” efter hennes uttalande på Måndagsupprorets fjärde protestmöte på Mynttorget om att en så vass sabel i kampen inte kan användas ”förrän den verkligen behövs”.
Arne Johansson
RS/Offensiv kämpar för:
- Landsomfattande kampanj med tvärfackliga protestaktioner och demonstrationer från och med nu till riksdagsbeslutet den 20 december.
- Politisk strejk och massdemonstrationer till exempel på eftermiddagen den 14 december. Med en politisk strejk skulle Sverige stanna och en mobilisering till demonstrationerna underlättas.
- Rusta till strid i avtalsrörelsen, för kompensation för attacken mot a-kassan, del av de skyhöga vinsterna och mot en ny låglönemarknad – för minst 1 000 kronor i lönelyft till alla och att ingen ska tjäna under 18 000 kronor per månad för heltidsarbete.