av Mattias Bernhardsson // Artikel i Offensiv
Lördagen den 19 mars höll kampanjen ”Rädda LAS” en landsomfattande protestdag till försvar av anställningstryggheten på 18 platser runt om i landet. Det drar ihop sig till ett avgörande i riksdagen om att försämra LAS, Lagen om anställningsskydd, på beställning av Svenskt Näringsliv, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.
Men istället för att ta strid har den S-styrda LO-ledningen såväl som ledningarna för fyra LO-förbund valt att kapitulera. Det är dock inte försent att stoppa LAS – det var budskapet från kampanjen Rädda LAS och protestaktionerna i lördags.
Om lagförslaget om försämrat anställningsskydd går igenom innebär det blir lättare att avskeda anställda och frångå turordningsreglerna, vilket på mindre företag kommer att innebära att arbetsköpare kan säga upp precis vilka de vill.
Rättvisepartiet Socialisterna deltar i kampanjen Rädda LAS och ordnade protestaktionen i Västerhaninge, där många fackliga talade:
– Arbetsgivaren ska kunna plocka bland de anställda, de som anses vara ”lojala”, som inte är sjuka för ofta, som inte är äldre och slitna. Det blir en förskjutning av makt till arbetsgivarna där de kan sparka folk man inte gillar eller inte anser är tillräckligt effektiva och sätta press på de som är kvar att jobba hårdare. Det här kommer att skapa tysta arbetsplatser, varnade bussföraren Petri Myllykoski.
– Vi tycker att ”först in – sist ut” är det som borde gälla på en arbetsplats, inte att man behåller den billiga arbetskraften som kom sist med lönebidrag, även om vi tycker att alla ska ha rätt till jobb, sa tågvärden Susann Högye-Bäckman.
– Det som var riktigt ruttet var att diskussionen om försämrat anställningsskydd kom upp precis när Metoo-rörelsen svepte över landets arbetsplatser. Metoo visade hur i kvinnor som drabbas av sexism och mäns våld, men också att det är främst kvinnor med otrygga jobb som drabbas: visstidsanställda, timvikarier, deltidare som beroende av att få extra jobbtimmar etcetera, påminde sjuksköterskan Katja Raetz.
Svenska Pappers blev i förra veckan det fjärde LO-förbundet att kapitulera på frågan om att försämra anställningsskyddet. Pappers ledning slöt en partsöverenskommelse med Industriarbetsgivarna, som vanligt toppstyrt utan medlemsomröstning.
Hösten 2020 svek de S-styrda ledningarna för Kommunal och IF Metall medlemmarna när de tecknade en partsöverenskommelse om försämrat anställningsskydd med Svenskt Näringsliv.
I november förra året anslöts sig LO-ledningen till sveket genom ett huvudavtal. I januari kapitulerade ledningen för Hotell- och restaurangförbundet med en partsöverenskommelse och nu i förra veckan svek Pappers.
”Vi har varit, och är fortsatt, starkt kritiska till försämringar i anställningsskyddet som kommer införas i lagstiftningen, som en konsekvens av januariöverenskommelsen. Men som läget är nu, när förändringen i lag kommer bli verklighet, är Pappers inställning att vara med och påverka”, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson i ett uttalande.
Argumentet att frågan redan skulle vara ”avgjord” stämmer inte. När LO slöt huvudavtalet med Svenskt Näringsliv framgick tydligt att varje enskilt LO-förbund själva får avgöra om man väljer att ansluta sig. Och lagändringarna har inte röstats om i riksdagen.
Lagförslaget ska enligt planeringen presenteras som en riksdagsproposition den 22 mars. Sedan ska Arbetsmarknadsutskottets behandling av frågan vara klar den 2 juni, och därefter ska riksdagen fatta beslut och lagändringarna träda i kraft den 30 juni.
Rättvisepartiet Socialisterna står för kämpande och demokratiska fackföreningar, där medlemsdemokrati gäller istället för toppstyrning av ledningar med nära band till S-regeringen. Vi manar till protester mot lagförslaget och att krav reses på demokratiska medlemsomröstningar om LAS-överenskommelserna i LO-förbunden.
Om facken utlyste landsomfattande protester skulle medlemmarna följa och lagförslaget skulle kunna stoppas.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.