av Offensivs reportrar
STOCKHOLM
Mohammad Allban har åkt upp från Laholm för att demonstrera mot kriget i Gaza utanför Sveriges riksdag den 25 november. Han är aktiv i bland annat Palestinagrupperna och ”Jag mår bra”-rörelsen. Med den tillfälliga vapenvilan har insamlingar startat. Det är först nu det går att få in förnödenheter.
På några dagar har ”Jag mår bra” samlat in över en miljon kronor i Sverige. Mohammad kom till Sverige för sex år sedan och har medborgarskap här.
– Jag har släkt i Jaffa, Haifa, Jerusalem, Gaza, Jenin, Jordanien, Syrien och Libanon. Det är svårt att få kontakt med min kusin i Gaza, för de har sällan internet. När jag skickar ett meddelande får jag svar efter tre-fyra dagar. Först säger han alltid att ”Vi mår bra. Vi mår alla bra”, för att han försöker hålla modet uppe. När jag frågar mer brister han i gråt.
– Han förlorar kontrollen. Han vet inte vad som händer med familjen. De har tvingats från norra Gaza till södra. De vet inte hur det har gått för alla.
På demonstrationen berättade talare om hur man inte vet hur många döda det ligger i rasmassorna. Det kan vara 7 000 fler än de döda som hittills har räknats.
– Min kusin berättade om hur grannens hus bombades och fem barn hamnade under rasmassorna. I sju timmar arbetade han och de andra grannarna med att flytta de tunga betongväggarna. Alla väggar i Gaza är gjorda av betong. De har inga maskiner att jobba med, utan får bära allt själva. De kom närmare och närmare ljudet från de gråtande barnen. Men när de var helt nära vek en stomme sig och betongen rasade samman; de fem barnen dog.
Har du hört hur om ifall nödhjälp har kommit in nu under vapenvilan?
– Innan kriget kom det uppåt 600 lastbilar med mat och bränsle varje dag till Gaza. Under 45 dagars krig har det kommit max 200 lastbilar. Den första bil som kom efter vapenvilan var en last med svepningslakan. Vilken signal ger detta?
– Det är ingen bra hjälp vi får från Egypten. Det har kommit mat som har varit dålig, som har gjort barn sjuka. Det sägs att Egypten byter ut högteknologiska ambulanser som är på väg och skickar gamla ambulanser istället. Utrustning för cancerpatienter har bombats, precis som sjukhusen har bombats.
Hur drabbas palestinier på andra platser?
– Palestinier var tvungna att lämna Tel Aviv efter den 7 oktober, för de skulle inte få något mer jobb. En vän i Hebron (Västbanken) öppnade sitt hem för att hjälpa 22 palestinier som inte hade någonstans att ta vägen. Israels militär kom dit och arresterade honom, vilket filmades på TikTok. Jag skickade denna film till Al Jazeera och den fick snabbt spridning över världen. Nästa dag släpptes min vän. Men istället kom militären och tog 10 av de palestinier som fått bo hos honom. Vi vet inte vad som hänt med dem.
Det är tunga nyheter. Men vi avslutar med att prata om den starka solidariteten som har visats över hela världen och som är en faktor bakom att den korta vapenvilan ändå blev av.
– Jag har fått så mycket stöd av mina svenska kompisar. I Helsingborg har vi demonstrerat varje vecka. Där deltar invandrare från många länder, till exempel Indonesien, Syrien och Irak. Vi måste ställa oss upp mot det här. Oavsett om det är lite snö kan det inte vara ett hinder för att stå upp mot ett sådant här krig mot oskyldiga kvinnor och barn.
Elin Gauffin
GÖTEBORG
Cirka 1 000 personer trotsade iskylan och köphetsen på lördag eftermiddag den 25 november till förmån för Palestinademonstrationen på Gustav Adolfs torg, denna gång med finfin musikförstärkning.
Först ut var trumgruppen Kiriaka som hjälpte till att värma våra frusna tår; det var svårt att stå stilla till deras rytmer.
Bandet Kofia uppträdde med den 50 år gamla låten Solidaritetssång, mera känd som ”Leve, leve, leve Palestina!” som numera har blivit en världshit i Palestinasolidaritetsrörelsen. Bandet berättade att små barn i fjärran länder nu sjunger låten med svensk text.
Dagen efter, den 26 november, slöt cirka 600 upp på ännu en demonstration.
Ett paket gatukritor lånades ut till dem som ville skriva något. Några exempel på vad som skrevs var ”Bombing children is not self defence!”, ”White Christmas? No, white phosporous…”, ”Kristersson, HYCKLARE!”, ”AVGÅ!!!”, med mera.
Ett stort antal ballonger i Palestinas färger rött, vitt, svart och grönt släpptes synkroniserat iväg och steg mot skyn på ett väldigt vackert vis.
Britta Brus
MALMÖ
Söndagen den 26 november samlades drygt 2 000 personer framför Malmö Opera för att protestera mot kriget i Gaza. Det var Palestinanätverket i Malmö som arrangerade. Detta var den sjätte söndagen i rad som det anordnades en demonstration i Malmö till stöd för Palestina och mot Israels krig i Gaza.
Anders Wemmert
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.