av Offensiv
De blåbrunas första budget skar ned anslagen till folkhögskolorna som tvingades till uppsägningar, färre elevplatser och minskat kursutbud. Nu behöver landets folkhögskolor 500 miljoner kronor för att behålla de lärare som är kvar och dagens nivå på antalet kurser. Men den blåbruna regeringen har hittills vägrat att skjuta till några pengar till folkhögskolorna.
–Under våren har mer än 200 kollegor blivit av med sina jobb. Det är närmare tio procent av alla folkhögskollärare i landet. Flera folkhögskolor står på ruinens brant och är nära konkurs. Det känns som om vi hanterat uppsägningar hela våren, säger Tomas Rosengren, ordförande i riksföreningen Sveriges Lärare Folkhögskola, till Vi Lärare den 29 augusti.
Därför har fackförbundet Sveriges Lärare tagit initiativ till landsomfattande manifestationer den 19 september under parollen #FolkhögskolanBildarSverige.
– Det var i våras som vi för första gången fick höra om nedskärningarna. Rektorn gick till alla klasser och informerade om att det blir mindre pengar till folkhögskolor. Att bo på internat skulle bli dyrare. När vi hörde om detta blev vi förstås upprörda; det är inte alla som går på folkhögskola som bor på internat, men väldig många, säger Håkan Raetz, elev på Fristads Folkhögskola, och fortsätter:
– Jag tycker att det är jättedåligt att det ska skäras ner. Man borde istället ge mer pengar för att bygga upp nya folkhögskolor. På folkhögskola kan man lära sig att ta hand om sig själv, det är ett stort steg att bo själv. Här bor man med andra på internat och lär sig att vara sig själv. Det är stor skillnad mot att gå på gymnasiet, man blir vuxen på ett annat sätt.
– Jag går allmän kurs. Vi är många i olika åldrar, en del är över 30 år. Här kan alla få en ny chans, särskilt för folk där gymnasiet inte passade. Oftast har vi fler än en lärare. Man får annan hjälp än på gymnasiet, och samtidigt involveras vi i att planera lektioner tillsammans. Det gäller inte bara att bli bäst på proven, utan varje dag räknas i betygen, även hur vi hjälper varandra i skolan.
– Redan innan valet fick vi veta om planerna från högern att det skulle bli nedskärningar, men vi visste inte hur stora förändringarna skulle bli. Nu är klart att det kommer att bli mindre utflykter och mindre studiebesök eftersom resurserna inte räcker.
SOCIALISTISKT ALTERNATIV & OFFENSIV STÅR FÖR:
• Stoppa nedskärningarna på folkhögskolan – det krävs mer resurser, inte mindre.
• Förstatliga skolan, avskaffa skolvalet och friskoleeländet – för en likvärdig skola efter behov i hela landet utan vinstintressen.
• Nej till skolnedläggningar och stordrift på våra barn – ja till skolor i närmiljön.
• Bryt politiker- och tjänstemannastyret – ökat inflytande av anställda och elever.
• Samhället ansvarar för sin försörjning av arbetskraft: Fri intagning och avgiftsfria högskolor och universitet – byt ut systemet med studielån till studielön.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.