Artikel i Offensiv
Nu gör företaget Leading Edge Materials ett nytt försök att söka tillstånd för en gruva för sällsynta jordartsmetaller i Norra Kärr, inte långt från Vättern. Projektet ger en provkarta på hur bolag i gruvbranschen försöker måla sin verksamhet i gröna färger, men också vilken betydelse motståndet mot gruvbranschens planer kan ha.
”Materials that power a green, digital & secure future” (Material som driver en grön, digital och säker framtid) – så står det överst på bolaget Leading Edge Materials hemsida. Det låter förstås bra. Företaget bygger sitt försök att skapa en bild av en ”grön” verksamhet på att man vill starta gruvor för en del av de ämnen som behövs för att ställa om energisystemet. I Norra Kärr vill man främst utvinna några av de sällsynta jordartsmetaller som används i bland annat vindkraftverk och elbilarnas motorer.
Men det finns uppenbara miljöproblem med planerna. Den planerade gruvan ligger på en höjdrygg, nära Vättern. Det vatten som lämnar gruvområdet måste antingen rinna mot Vättern eller mot mindre vattendrag som rinner bort från sjön. Läckage av metaller skulle kunna få stora konsekvenser.
Företaget har haft svårt att ge tillfredsställande svar på hur grundvattennivåerna kommer att påverkas. Bland annat finns ett område som är skyddat enligt EU:s Natura 2000-regler i närheten. Dammspridning och omfattande tunga transporter är andra miljörisker.
Typiskt för alla de ”gröna” gruv- och industriprojekt som har presenterats de senaste åren är att de drivs med fossila bränslen. Det finns inget i det bolaget har redovisat hittills som pekar på att maskiner och lastbilar i gruvan kommer att drivas med annat än diesel.
Prospekteringsbolag försöker alltid beskriva sina fyndigheter i ljusa färger. Det gäller att övertyga investerare om att det är värt att fortsätta satsa pengar på projektet. Leading Edge Materials hävdar att fyndigheten i Norra Kärr är en av de största utanför Kina. Det man inte nämner är att LKAB flera gånger har kartlagt större tillgångar i Kiruna. Den viktiga skillnaden är att de i Kiruna är en biprodukt när järnmalmen bryts. Det krävs alltså ingen helt ny gruva.
Sveriges geologiska undersökning (SGU) och Naturvårdsverket har nyligen gjort en kartläggning av hur mycket metaller som finns i avfallet vid befintliga och nedlagda gruvor. Bland annat finns det stora mängder sällsynta jordartsmetaller i avfallet.
Norra Kärr är ett exempel på den stora betydelse som motståndet mot gruvbolag kan ha. Aktionsgruppen Rädda Vättern och Naturskyddsföreningen har organiserat ett kraftfullt motstånd mot projektet. Det har genomförts en rad stora möten och andra aktioner under årens lopp. Under trycket av den starka opinionen har det skett en omsvängning bland lokala politiker.
När regeringen 2013 godkände företagets ansökan om bearbetningskoncession överklagade man beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen. Domstolen kom fram till att regeringen hade gjort fel när man enbart bedömt den mark som behövs för själva dagbrottet. Avfallsdeponi, gråbergsupplag och andra anläggningar kräver ett mycket större utrymme.
Domstolens beslut gjorde att bolaget tvingades börja om från början med sin ansökan. I den nya ansökan har företaget ändrat inriktning. Nu tänker man lägga industrianläggningen där de sällsynta jordartsmetallerna ska utvinnas på en annan plats, som ett sätt att minska miljöriskerna i området vid Vättern.
Utan det omfattande motståndet är det tänkbart att en gruva hade öppnats vid det här laget. Det är sannolikt att protesterna också har minskat investerarnas entusiasm för bolaget. Det har inte varit lätt för bolaget att få in nytt kapital under de senaste åren.
Trots motståndet har företaget drivit projektet vidare. Det finns förklaringar till detta. Det är i det närmaste omöjligt för ett prospekteringsbolag att säga till investerarna att man lägger ned ett projekt som man har satsat stora pengar på.
Det andra skälet är att de personer som sitter i ledningen för bolaget har goda ekonomiska skäl att driva verksamheten vidare, även om utsikterna är små att lyckas. En stor del av omsättningen i bolag av det här slaget är löner, aktieoptioner och andra ersättningar till vd och styrelse. I Leading Edge Materials fall motsvarar beloppen 40 procent av omsättningen under de två senaste åren.
Det som bidrar till att Leading Edge Materials nu har nya förhoppningar om att kunna starta projektet är EU:s handlingsplan, Critical Raw Materials Act. En del av planen är att gruvprojekt som rör ett antal ”strategiska ämnen” kan få ett snabbspår i tillståndsprocessen. Från det att en ansökan har lämnats in ska beslut om ett tillstånd tas inom 27 månader. Sällsynta jordartsmetaller finns med på listan över strategiska ämnen. Det är troligt att Leading Edge Materials kommer att ansöka om att klassas som ett strategiskt projekt.
Striden om gruvprojektet i Norra Kärr kommer troligen att fortsätta i flera år framöver. Men de första femton åren har visat att ett välorganiserat motstånd kan lägga stora hinder i vägen för gruvbolagens planer. ■
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.