Nedskärningarna på Sahlgrenska i Göteborg innebär bland annat att avdelning 29, där de sjukaste patienterna med lever- och tarmsvikt vårdas, läggs ned. Detta ”river upp stora revor i vården som kommer att påverka tillgången till, och kvaliteten på, vården något oerhört. Kompetenser tas bort från en vecka till en annan som har tagit år att bygga upp, och långsiktiga arbeten för att anpassa vården till nuvarande kunskapsläge raseras”, skriver personal på område sex vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg på Facebook-sidan ”Stöd våra sjuksköterskor”.
De skriver att det i nedskärningsbudgeten ”ingår att säga upp sjuk- och undersköterskor. Detta är såklart helt horribla åtgärder, men även intressanta då de visar på att det ju egentligen inte är en diffus brist på sjuksköterskor som är vårdens problem, det är en önskan att finansiera sjuksköterskor som saknas”.
Inlägget avslutas med att: ”Om man läser de konsekvensbeskrivningarna kan man också se hur dessa åtgärder har tvingats fram enligt devisen att produktionen ska underordnas budget, inte för hur man bäst kan bedriva en god vård. Analyserna visar tydligt att dödligheten kommer att öka i vårdköerna och som en direkt följd av besparingarna. De fackliga uttalandena visar tydligt att åtgärderna kommer att försämra patientsäkerhet och arbetsmiljö. Om dessa åtgärder klubbas i enlighet med förslagen kan inte den politiker som läst dessa handlingar inte att svära sig fri från vad de sa ja till. Det här är bara ett område på vårat gemensamma, skattefinansierade sjukhus. De andra områdena har sina egna rapporter. Läs dem. Agera. Politikerna fattar beslut den 3 december.”
Läkarna har också vid ett flertal tillfällen riktat skarp kritik mot nedskärningarna.
Alliansstyrda Västra Götalandsregionen ”visar ett plus på över en miljard kronor. Ändå saknas både vårdplatser och sjuksköterskor på Sahlgrenska sjukhuset som kan garantera att patienter inte riskerar att dö på grund av våra överfulla mottagningar. Det handlar om politik. Vården är underfinansierad. Med nuvarande budgetöverskott i regionen är det ovärdigt att inte förbättra situationen för regionens invånare i behov av vård och för regionens personal”, skrev Olof Lekholm och Jan Brun för en grupp specialister och överläkare på Medicinkliniken Sahlgrenska i en debattartikel i GP den 31 oktober.
Nu gäller det för vårdfacken att gemensamt kampanja för att det blir en jättedemonstration för vården den 3 december.