Regeringen i knät på Nato

Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv

(Foto: United States Department of Energy)

Nato, USA och den svenska militärledningen fick som de ville. S-MP-regeringen kommer inte att skriva under FN-konventionen om förbud av kärnvapen.

För nästan exakt två år sedan röstade representanter från 122 länder i FN för ett förbud mot kärnvapen. Sverige var ett av dem. Den svenska socialdemokratiska regeringen hade gett aktivt stöd till resolutionen.

Omedelbart kom skarpa reaktioner från USA och från Natoledningen. Den svenska militärens mycket täta samarbete, närmare än flera länder som är med i Nato, skulle äventyras om Sverige tog ett steg till och skrev under konventionen.

Högerpartierna, med Moderaterna och Liberalerna i spetsen, stämde in i Natokören, liksom försvarsminister Peter Hultqvist, S. Militärledningen drev på, ett undertecknande skulle gå emot ”Sveriges intressen” och militära förmåga. Med andra ord: de factomedlemskapet i Nato var hotat. 

Moderater och liberaler jublade ikapp när utrikesminister Margot Wallström fredag den 12 juli gav beskedet att regeringen inte tänker skriva under konventionen. ”Förnuftet verkar ändå till slut ha kommit till regeringskansliet”, skrev moderata Borås Tidning.

Organisationen som fick fredspriset 2017, ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear We-pons), låg bakom förslaget om en FN-konvention för förbud. För att ett beslut i FN ska bli en konvention krävs att representanter från över 50 länder skriver under. I början av hösten 2017 hade 53 stater gjort det. Naturligtvis kommer en FN-
konvention om förbud inte innebära att kärnvapnen försvinner. FN saknar förmåga och kapacitet att ingripa i allvarliga konflikter, vilket har visat sig gång på gång. Och när FN agerat har det skett på USA:s sida.

För att stoppa krig och den snabbt ökande globala kapprustningen krävs en kämpande massrörelse för fred och rättvisa. Fackföreningar, gräsrotsorganisationer, kvinno- och klimatrörelserna måste ingå. 

Bakom militarismen finns den globala kapitalismen, med ständiga kriser, maktkamp, ökade klyftor och utsugning. Att Socialdemokraterna har gett upp i dessa frågor gör att partiet nu står för militär upprustning. I och med banden till Nato har Sverige indirekt tillgång till kärnvapen.

Socialdemokraterna har sedan länge kastat arbetarrörelsens traditioner av kamp för fred och nedrustning i papperskorgen.

Det är en del av partiets högervridning som blivit ännu tydligare efter januariavtalet med C och L. Margot Wallström hänvisade också till att ett förslag att stödja kärnvapenförbudet inte skulle få majoritet i riksdagen. 

Bland arbetare och vanligt folk är opinionen en annan. 85 procent vill att Sverige undertecknar konventionen om förbud av kärnvapen enligt opinionsmätningar som Olof Palmes internationella center genomför årligen.

Kamp mot militarism, för upprustning av välfärden – mot kapitalism, för demokratisk socialism.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!