av Johan Sand, anestesisjuksköterska // Artikel i Offensiv
Hela Stockholms sjukvård arbetar nu på högtryck för att ställa om sin verksamhet för att kunna ta hand om den för varje dag växande skaran covid 19-patienter som behöver vård. Hittills har antalet intensivvårdsplatser nästan fördubblats, och antalet ökar för varje dag.
Även den privata vården har stängt stora delar av sin planerade verksamhet som finansieras genom avtal med regionen för att istället bemanna extra intensivvårdsplatser på de offentliga sjukhusen.
Alla som är inblandade, från de högsta cheferna till timanställda vikarier, jobbar hårt mot samma mål: att ta hand om alla patienter så bra det går och ge dem en så bra vård som möjligt. Men de som får offra allra mest är den vårdpersonal som nu tvingas övergå till att arbeta 12,5-timmarsskift med 48 timmars arbetsvecka.
Här använder arbetsgivaren paragrafen om nödfallsövertid, vilket innebär att övertidsersättning utgår för all arbetad tid utöver den ordinarie.
Förra veckan, den 26 mars, skrev även Vårdförbundet på ett krislägesavtal av ungefär samma modell som Kommunal och Läkarförbundet redan hade. I krislägesavtalet ingår en betydligt högre ersättning på vanlig timlön plus 120 procent från första arbetade timmen på 48-timmarsveckan. Tanken är att en stor uppoffring ska ge en generös ersättning när behovet av arbetskraft är extra stort vid situationer som arbetsgivaren rimligtvis inte har kunnat förutse.
Ett krislägesavtal kan inte ensidigt utnyttjas av arbetsgivaren lite som det passar, utan måste ansökas om att aktiveras hos arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner. Fyra kriterier ska vara uppfyllda. Det ska vara en händelse eller ett förlopp som:
1. Avviker från det normala.
2. Innebär allvarliga samhällsstörningar.
3. Kräver omedelbara insatser av en kommun eller region.
4. Medför omfattande eller avgörande påverkan på personalförsörjningen i verksamheten.
Därtill måste arbetsgivaren specificera vilka anställda som omfattas av krisläget.
Den som läser ovanstående inser att tillströmningen av patienter till sjukvården och inte minst intensivvården och den omställning i turbofart som sjukvården i Stockholm har gjort passar in perfekt på beskrivningen av ett krisläge.
Det enda rätta för beslutsfattare i Region Stockholm att göra i nuläget vore att aktivera krislägesavtalet för alla som arbetar med intensivvård på de olika sjukhusen för att ge dessa en rejäl lön för arbetet, men också för att kunna samla resurserna.
Politikerna i Region Stockholms ledning har lovat sjukhusen ersättning för alla extrakostnader som coronakrisen innebär, så det finns ingen anledning alls att inte ersätta alla de anställda som nu lyfter sig själva i håret för att ge alla patienter vård de närmaste veckorna.
Den som tillbringar 12 timmar om dagen i en tät andningsmask ska ha bra betalt! Om Moderaterna i ledningen inte är beredda att betala detta är det bara att visa på deras egna ord om vårdpersonal som hjältar: vill de inte betala ljuger de.
Tredubbelt tillägg, dubbel moral
När vårdavdelningarna på landets sjukhus nu börjar fyllas av covid 19-patienter verkar Moderaterna vilja skaffa sig lite uppmärksamhet i den politiska debatten. Eftersom det är ganska svårt att göra vinnande partipolitik av tvångsåtgärder som minskar människors rörelsefrihet tvingas nu Moderaterna ta skeden i vacker hand som det heter och hylla den vårdpersonal som för bara ett par månader sedan kostade alldeles för mycket.
I ett utspel den 30 mars föreslår Moderaterna att all vårdpersonal som deltar i att bekämpa coronaviruset ska få 5 000 kronor extra i månaden i ett coronatillägg i mars, april och maj. De föreslår att regeringen ska skjuta till extra pengar i en tilläggsbudget som ska innehålla utökade bidrag till kommuner och regioner, inklusive öronmärkta pengar för coronatillägget till vårdpersonal.
Så sent som i höstas presenterade Moderaterna i Region Stockholm, där knappt en av fyra invånare i Sverige bor, en nedskärningsbudget för 2020. Den innebär stora besparingar på akutsjukvården med rejäla nedskärningar på just de sjukhus som nu tar emot allra flest covid 19-patienter.
Alla offentliga akutsjukhus i Stockholm fick sparkrav på sig, och på de största varslades totalt över 1 000 personal. Varslen har dragits tillbaka på Danderyds sjukhus och Södersjukhuset, men på Karolinska kvarstår ett varsel riktat mot läkare och undersköterskor.
Finansregionrådet Irene Svenonius (M) har flera gånger innan coronakrisen uttryckt sitt gillande över varslen. Det har sagts att sjukhusen tar ansvar och att det pågår en omställning av vården.
När nu hela sjukvården måste ställa om snabbt verkar Moderaterna inte vilja vara sämre, utan de ställer också om snabbt.
Sedan en dryg vecka tillbaka talar Irene Svenonius om vårdens hjältar och den 30 mars, som ett förskott inför första april, kom alltså förslaget om ett extra coronatillägg på 5 000 kronor i månaden gånger tre till den vårdpersonal som bekämpar coronaviruset och dess offer.
Moderaterna säger sig vara villiga att diskutera med fack, regering och arbetsgivare om vilka som ska omfattas och hur pengarna i en tilläggsbudget ska fördelas. Men Moderaterna glömde en sak: varslet från i höstas ligger kvar! Det betyder att Moderaterna först vill ge vårdhjältarna extrapengar och sedan sparka dem för att de kostar för mycket… Sällan har ordet dubbelmoral varit så passande!
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.