av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv
Indien upplever just nu en extrem värmebölja, som slår hårt mot både människor, natur och infrastruktur. Flera personer har redan dött av hettan, dricksvattenkällor torkar ut och landets elförsörjning havererar.
April i år var den tredje varmaste april sedan 1901 med en genomsnittlig maxtemperatur på 35,3 grader. Bara 2010 och 2016 var april aningen varmare. Det är också över en grad varmare än den genomsnittliga maxtemperaturen under åren 1901 till 2010. Däremot har faktiska temperaturer på upp till 45 grader observerats under april.
Mars månad slog rekord för varmaste mars någonsin uppmätt, med en genomsnittlig maxtemperatur på 33,1 grader celsius. Det är nästan två grader högre än genomsnittet för åren 1981 till 2010.
Den värmebölja som slagit mot Indien under mars och april borde inte förväntas förrän maj och juni, som vanligtvis är de varmaste månaderna i Indien. Den har pågått ovanligt länge och har också påverkat ett ovanligt stort geografiskt område.
I maj har temperaturen nått upp till 45 grader. I delstaten Maharashtra, ett av de värst drabbade områdena, har minst 25 dödsfall konstaterats sedan mars. Stora delar av landet är också drabbade av vattenbrist. Yamunafloden i huvudstaden New Delhi brukar sina i slutet av juni eller början av juli, men i år torkade den ut redan första veckan i maj. Vatten från floden står normalt sett för en tredjedel av huvudstadens dricksvatten.
Bara drygt tio procent av Indiens befolkning har tillgång till luftkonditionering och fläktar för att svalka sig. Bristen på elektricitet innebär dessutom att många inte ens kan försvara mat i kylskåp, då vissa delar av landet haft strömavbrott i upp till 16 timmar per dygn. I kombination med hettan innebär det att mat inte håller länge.
Elbristen beror på hög elkonsumtion till följd av hettan, och efter att ha dragit ner på användningen av kol de senaste åren har Indien åter börjat importera stora mängder för att snabbt täcka de ökade behoven. Detta visar tydligt på den onda cirkeln som är den globala uppvärmningen – hettan beror på miljöförstöring och för att hantera hettan skadar man miljön ytterligare.
Liknande extrema värmeböljor har tidigare förväntats runt en gång på 50 år, men nu förväntas liknande värmeböljor vart fjärde år. Grannlandet Pakistan är precis lika hårt drabbat. I slutet av april uppmättes hela 49 grader i Sindhprovinsen, den högsta temperatur som uppmätts i april någonsin i världen.
Den globala uppvärmningen till följd av människans klimatpåverkan slår nu otroligt hårt och drabbar främst de fattiga och utsatta. Sådana basala saker som tillgång till dricksvatten är inte längre en självklarhet för allt fler människor.
Så länge den globala kapitalismen tillåts fortsätta förstöra klimatet kommer situationen bara förvärras med allt högre temperaturer. Därför är det avgörande att föra en kamp mot kapitalismen och för införandet av ett mer hållbart system.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.