Av Lina Rönnquist // Artikel i Offensiv
Samhället präglas mer och mer av repression, alltså att olika politiska åsikter tystas ner. Detta kan vi se i media och på arbetsplatsen, men inte heller eleverna kommer undan detta. Jag har pratat med våra medlemmar Boris Brännberg på Luleå gymnasieskola och Moaaz Saad på Stockholms universitet om hur de upplever repression på skolan.
På vilka sätt har du upplevt repression på din skola Boris?
– Sedan början på folkmordskriget mot Gaza har lärare rivit ned våra affischer efter ett beslut från rektorn om att de inte var tillåtna. Vi fortsatte sätta upp affischer och till slut fick de sitta kvar. En samhällskunskapslärare tog också frågan i egna händer och började ha långa genomgångar om ”Israels historia” med en extrem historieförfalskning om fördrivningen av palestinierna som chockerade flera elever.
– När vi i grupp konfronterade henne så ville hon inte svara på några frågor, utan flydde till sitt kontor. Efter sommaren startade vi i Unga Socialister en gymnasieklubb, där vi arrangerar möten och aktiviteter. Till en början fick våra affischer sitta kvar, men när jag affischerade inför vårt möte om den ryska revolutionen så kom en lärare och frågade vad jag höll på med. Jag svarade att jag satte upp affischer och hon svarade ”Okej”.
– Dagen efter informerade min mentor mig om att jag har fått en ”anmärkning” för affischering, specifikt affischer som kan vara provokativa. Varpå jag ifrågasatte båda hans påståenden. Han påstod då att våra demonstrationer stödjer Hamas och att ”vi” startade kriget, samt förnekade den etniska rensningen av palestinier som nu pågår.
– När jag tog upp hela den här situationen med min rektor tyckte hon att det ”lät märkligt” och sa att hon inte visste något om någon ”anmärkning”. Det verkar helt enkelt som att två lärare har försökt ta saken i egna händer genom att ge sig på elever som vägrar att sitta och se på när tiotusentals människor mördas.
Vad skulle du säga att det beror på?
– Jag tror till stor del att det beror på krigspropaganda som finns i samhället idag. Men i vissa fall är det rektorerna som försöker stoppa kritiska röster från att höras på skolan.
Hur bör skolan istället agera?
– Skolan borde såklart (som den enligt lag egentligen ska) agera för öppen debatt och demokratisk medverkan. Men sanningen är att den idag gör exakt tvärtom.
Moaaz Saad är med i Stockholm Academics for Palestine, en studentförening som bland annat arrangerar walkouts på universitetet.
På vilka sätt har du upplevt repression på din skola Moaaz?
– Universitetet har inte lyssnat på våra krav om en akademisk bojkott av israeliska universitet som är medskyldiga i folkmordet, även om de har infört en akademisk bojkott av Ryssland, de har även skickat beväpnade poliser på våra demonstrationer och tagit ner våra affischer från anslagstavlor.
Vad skulle du säga att det beror på?
– Det är nog för att de inte bryr sig, för att det är lönsamt för de att fortsätta samarbeta med israeliska universitet, och för att de inte ska ställas mot väggen.
Hur bör skolan istället agera?
– De borde lyssna på sina studenter, införa en akademisk bojkott mot israeliska universitet och inte försöka tysta ner oss.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.