Reza hade under torsdagen den 13 december förhandling gällande sitt asylärende och nu inväntas beslut från Migrationsdomstolen. Samtidigt pågår opinionsbildning från såväl kollegor på arbetsplatsen som andra i Angered, där han arbetar på Angered Arena.
– Jag träffade Reza under en av pauserna under förhandlingarna som fördes bakom lyckta dörrar, berättar Johannes Lundberg, teamledare och kollega till Reza på Angered Arena.
Han berättar hur två av nämndemännen sov under förhandlingarna (!).
– Jag sitter och berättar om den hotbild som finns mot mig i hemlandet, och de som ska ta beslut om min framtid – om mitt liv – sitter och sover. Hur ska jag få en rättvis bedömning och hur rättssäkert är systemet? frågade sig Reza.
Advokaten påpekade till domaren om de två ointresserade nämndemännen.
Reza har en fast anställning på Angered Arena och kom till Sverige 2015, där han snabbt har lärt sig språket. Som ickemuslim och aktiv i en regimkritisk studentgrupp, misshandlad av polis för att ha brutit fastan och utsparkad från landslaget i vattenpolo efter att ha vägrat vallfärden till Mekka, söker Reza asyl.
Kollegorna på arbetsplatsen har startat en namninsamling för Rezas rätt till asyl.
Frågan har också lyfts i förvaltningens lokala samverkansgrupp, tillika skyddskommitté med tre representerade fackförbund – Kommunal, Vision och Saco – tillsammans med arbetsgivaren.
– Frågan kan ses som svår, då det inte är den vanligaste frågan för forumet eller snarare aldrig har diskuterats tidigare. Utgår vi från den fackliga solidariteten, Göteborg Stads budget med utgångspunkt i avsnittet ”mänskliga rättigheter”, den lokala arbetsmiljön för en enskild medarbetare eller hela arbetsplatsens, samt resursfrågan för arbetsgivaren att rekrytera en ny medarbetare på en position där det redan finns en som dessutom gör ett kanonjobb, blir det inte så svårt att ta ett gemensamt ställningstagande med en vädjan till Migrationsverket/migrationsdomstolen, säger Johannes Lundberg, som representerar Vision i LSG.
– En får dock ha förståelse för att alla inte delar samma erfarenhet och kännedom om asylfall eller situationen för regimkritiker i Iran, samt ställer sig frågande på vilka grunder ”vi kan blanda oss i olika myndigheters arbete”, även om samtliga i forumet ställde sig positiva till Rezas rätt att stanna i landet, fortsätter Johannes.
Kunder på Angered Arena har såklart uppmärksammat situationen för Reza och vill såväl samla namnunderskrifter som delta i en manifestation för hans rätt till asyl.
Nu inväntas beslutet och under tiden fortsätter det opinionsbildande arbetet.
Sedan Rezas flykt till Sverige 2015 har drygt 2 000 människor avrättats i Iran, och då är inte 2018 års avrättningar inräknade. Det visar vad han har flytt från.