av Stefan Lundqvist // Artikel i Offensiv
Många, speciellt alla vi som njuter av musik på Spotify, har vid det här laget tagit del av Neil Youngs uttåg från Spotify sedan streamingplattformen valt att vid hans ultimatum ”Young or Rogan?” behålla podden ”The Joe Rogans Experience”.
Vi har fått veta att Spotify 2020 köpte sändningsrätten till podden för 1 miljard kronor, att podden sägs vara världens största podd i svenska med cirka 11 miljoner lyssnare till varje avsnitt som flyter på i mellan en till tre timmar. Sedan starten 2009 finns det i skrivande stund 1,772 av dem på Spotify.
Först nu har de insett att de tvingas oupphörligt plocka bort avsnitt. Senaste siffran löd på 113 stycken borttagna på grund av rasistiskt lingo. Neil Youngs protest riktade sig främst mot att Spotify upplåter sin plattform till att sprida desinformation och konspirationsteorier gällande covid 19-pandemin och vaccinering. Han har själv bistra erfarenheter av virus, då han som barn drabbades av polio, och inser vilken skada och död podden ställer till med när den ger antivaxxprofiler en megafon till miljoner.
Vem är då Joe Rogan? En 54-årig amerikan som blivit en välkänd och rik profil inom TV som programledare för spektakulära TV-program i kanaler som matas och lever på annonsintäkter. Ett exempel är ”Fear Factor” som även gått på svenska reklamkanaler. Han är även en muskelbyggare som leder sändningar från kampsportorganisationen MMA:s matcher i UFC.
Rogan är ståuppkomiker, cannabisförespråkare och som sagt numera programledare för sin egen intervjupodd med kända och okända gäster. Han förnekar att han skulle vara rasist, skyller på okunskap och har enlig Spotify nu själv tagit bort några av avsnitten där han uttrycker sig rasistiskt. Joe Rogan gömmer sig bakom devisen att han är en simpel ståuppkomiker som inte vet men som är nyfiken och ”låter alla tala”.
Han är väldigt intresserad av konspirationsteorier varför många gäster kommit från det skrået. Högerextremister har gästat podden, men också Bernie Sanders.
Spotifys anställda har känt olust över poddens desinformation och framfört protester till ledningen. VD Daniel Ek beklagar det som enligt honom blivit fel och lovar varningsskyltar och länkar som ger ett alternativt budskap till poddar där det behövs. Men miljardinvesteringen i podden The Joe Rogan Experience ställer han före Neil Youngs musik.
Det handlar om att Spotify ska bli en ännu större tjänst, inte bara för musik utan för all världens tal, prat och textinläsningar för att på så sätt bli klotets attraktivaste och mest lönsamma annonsplats.
Just idag meddelades det att Spotify köper annonsplatsen på Barcelonas tröjor kommande tre säsonger för 3 miljarder kronor.
I senaste avsnittet av podden ”Stormens utveckling” säger Ola Söderholm och Jonatan Unge att ”nej, Joe Rogan är ingen nazist”, utan mer en pårökt ”Dude” som gillar konspirationsteorier, möter sina gäster utan faktaförberedelser, men ropar då och då på sin assistent ”Google that!”.
Samtalen blir då väldigt långa eftersom hans vanligaste repliker till gästernas snurriga teorier är ”Really? – That’s very interesting! Amazing!”. Han är ingen kritisk skjutjärnsjournalist med andra ord.
Men hans podd har blivit en sockerbit som många amerikaner samlas kring. Folk som är missnöjda på såväl republikaner som demokrater, Trumpsupporters med flera som är anti-etablissemang och söker en värmestuga för likasinnade. Inte så förvånande kan man idag i Dagens Industri läsa att konservativa Trumpkopplade YouTube-utmanaren Rumble har lagt ett bud på 100 miljoner dollar till Joe Rogan Experience för att komma över till dem med löfte om att slippa all form av censur.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.