– Det som hände med strejkrätten är väldigt positivt och visar att vi har en stark modell som fungerar. Lärdomen man kan dra av det är att man kanske inte ska ta för stora bitar i taget, utan det är bra att ge specifika problem till parterna att lösa. Det säger Jessica Polfjärd, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Moderaterna till TCO:s tidning Arbetsvärlden och hoppas att ”parterna” nu kommer överens om ytterligare försämringar av Las (Lagen om anställningsskydd). Om inte är ”Moderaterna beredda att ta till lagstiftning”.
De fyra allianspartierna och Sverigedemokraterna ger helhjärtat stöd till att ”parternas” uppgörelse nu blir lag och ser detta som en välkommen politisk öppning till ytterligare försämringar i det som finns kvar av konflikt- och arbetsrätten. Svaghet inbjuder alltid till aggressivitet.
Den nya antistrejklagen som ”parternas” överenskommelse skriver kan efter valet bli en inkörsport till en rad attacker mot strejkrätten. Allianspartierna, med stöd av Svenskt Näringsliv och arbetsgivarnas olika branschorganisationer, har ett batteri av åtgärder som man vill genomföra för att hindra och olagligförklara kampen.
Att antalet konflikter sjönk mot noll ifjol, trots avtalsrörelse, har inte haft någon dämpande effekt på högern och arbetsgivarna som framför allt är oroade över framtiden. Med rätta fruktar de att den fackliga byråkratin inte kommer att kunna upprätthålla sin ”polisroll”.
Om detta vittnar det raseri och den hets som varje arbetargrupp som har gått i militant kamp mött och möter. Överenskommelsen, den nya antistrejklagen, utgör kulmen i en lång kampanj med målet att knäcka Hamnarbetarförbundet.
Arbetsgivarorganisationerna, skamligt nog med stöd av det rödgrönrosa styret i Stockholm, var beredda att ta till vilka medel som helst för att göra sig av med Stockholms sopgubbar som hade en lång tradition av kamp. Att skandalbolaget Reno Norden vann upphandlingen av sophämtningen i Stockholm med ett bud som innebar löne- och villkorsdumpning var en ren provokation som syftade till att tvinga sopgubbarna till total underkastelse eller uppsägning.
När sopgubbarna tog kamp fick de omedelbart beskedet att de har avskedats, och Arbetsdomstolen (AD) dömde dem att betala de största böterna någonsin.
”Parternas” överenskommelse som nu blir en ny antistrejklag ger ännu större makt till klassdomstolen AD och risken är stor för avtalsshopping. ”LO-ledningen har själva, i ett desperat försök att rädda ansiktet på Socialdemokraterna, tillsammans med Svenskt Näringsliv skrivit ett förslag om att inskränka strejkrätten!”, som Arbetsplatsklubb Umeå Trafiks styrelse (tillhörande Kommunal Västerbotten) skriver i ett protestuttalande.
Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv uppmanar fackföreningar och arbetsplatser att skriva liknande protestuttalanden och demonstrera för strejkrätten den 25 augusti.
RS/Offensiv säger:
• Rör inte strejkrätten.
• Demokratiska och kämpande fack med ny ledning som lever på samma villkor som medlemmarna.
• Lokal strejkrätt.