av Vilgot Karlsson & Maria Badri // Artikel i Offensiv
Fredagen den 3 september arrangerade Ung i Sverige en demonstration för kvinnor i Afghanistan. Demonstrationen uppmärksammade kvinnors ökade utsatthet och livshotande situation i Afghanistan sedan talibanerna tog makten för några veckor sedan, och ställde krav på Sverige och FN att ta ansvar för att skydda kvinnorna.
Ung i Sverige skriver:
• AMNESTI. Att Sveriges riksdag beslutar om en amnesti för de som flytt Afghanistan och beviljar permanenta uppehållstillstånd. Detta skulle ge många tjejer, mammor och döttrar en fristad från våldet som i dagsläget lever i plågsam väntan på utvisning.
• ÖKA KVOTEN. Att Sverige beslutar om att öka kvoten för att ta emot fler skyddsbehövande från Afghanistan, vilket kommer ge asyl till fler kvinnor och barn som omöjligt kan fly till Europa själva i nuläget.
• ÖKAT MANDAT FÖR FN. Att Sverige driver på för att ge FN utökat mandat och ansvar att agera i och för Afghanistan. Detta uppdrag löper ut i september och säkerhetsrådet ska förlänga det, och därför finns alla möjligheter att utveckla och utöka det uppdraget.
Eftersom det var en protest av, med och för kvinnor var alla talare, funktionärer och banderollbärare i tåget kvinnor, och både banderoller och talkörerna reflekterade detta.
Bland de talkörer som ropades ut hördes till exempel ”Sverige, Sverige glöm inte kvinnor, rädda rädda varje kvinna”, ”Vi är kvinnor från Afghanistan”, ”Fred fred i Afghanistan” och ”Nej till talibanerna”.
Tåget samlade minst 200 deltagare i en marsch från Medborgarplatsen till Sergels torg, ledda av två kvinnor som höll en banderoll med budskapet ”Vi är kvinnor från Afghanistan. Öka kvoten”.
Väl framme vid Sergels torg hölls en rad olika tal från aktivister, flyktingar och politiska talespersoner. Masoumeh Atayi från Liv Utan Gränser inledde med att berätta om när hon sittstrejkade i 68 dagar tillsammans med andra mammor och barnfamiljer på Norra Bantorget för två år sedan.
Hon talade också om talibanernas mord på kvinnor, bombattentat mot flickskolor, och om alla de som fått avslag från Migrationsverket.
– Inte ens nu är det självklart för Migrationsverket att inte skicka tillbaka kvinnor och barn till helvetet på jorden.
Farida al-Abani från Feministiskt Initiativ talade om kvinnors rätt till skola, arbete och sina egna kroppar, och jämförde politikers starka reaktioner internationellt mot den nya kvinnofientliga abortlagstiftningen i Texas, i kontrast till bristen på respons för kvinnorna i Afghanistan.
Bland talarna fanns också Mariam Asghari från SSU, asylaktivisten Emrika Larsson som talade om Migrationsverkets bristfälliga bedömningar, Arezo Karimi som läste upp en kraftfull dikt om en värld där kvinnor kan välja sitt eget öde, Maryam som sjöng en sång på persiska, samt Degmo Daar, tidigare gruppledare för ensamkommandes riksförbund, med flera.
Zahra Hosseiny från Liv utan gränser avslutade demonstrationen med ett starkt tal om kvinnokampen mot talibanernas förtryck: ”Talibanerna är samma som de var för tjugo år sedan, men vi är inte samma kvinnor som för tjugo år sedan!”
Offensiv intervjuade även fyra kvinnor om varför de deltog på demonstrationen. De har valt att vara anonyma:
– Vi är här för att stå upp för de kvinnor som är i Afghanistan och som skriker efter hjälp. Vi vill höja deras röster. Därför står vi här idag, för att världen ska höra oss och för att Sverige ska hjälpa dessa kvinnor från Afghanistan.
– Vi är här för kvinnors rättigheter. Vi har haft krig i Afghanistan i över 40 år. Speciellt kvinnorna och tjejerna fick inte följa sina drömmar, plugga och ha makten som män har, speciellt i politik och så. Som ni märker i regeringen finns det inte så många kvinnor som höjer sin röst och säger vad de tycker om presidenten och andra politiker, så nu är vi här för att höja deras röster och tillsammans hjälpa dem, för att förändra systemet och säga till världen att allt har inte blivit som ett rättvist samhälle. Vi måste jobba lite mer och vara starka tillsammans för att hjälpa dem, så att de får sina rättigheter och kan följa sina drömmar.
– Vi här för att stötta våra kvinnor, våra flickor och våra mammor. De behöver stöd just nu eftersom talibanerna har tagit över vårt land Afghanistan och det blir riktigt farligt för just kvinnor, barn och flickor – de behöver verkligen stöd från hela världen, inte bara afghaner. Det handlar om hela världen eftersom det handlar om människor, kvinnor, mammor och barn.
– Den här demonstrationen är mest för kvinnor just i Afghanistan och utanför Afghanistan vars liv är i fara. Det är därför vi är här, för att vara en röst för de kvinnor som befinner sig i Afghanistan och inte kan höja sina egna röster.
”Familjer splittras och drabbas av våld”
Lördagen den 4 september var det en större manifestation i Boden, en solidaritetsaktion för Afghanistans folk och asylsökande.
Det var uppskattningsvis närmare 100 personer som samlades på Medborgarplatsen.
Huvudtalaren Jawat Mohammadi öppnade mötet och hälsade alla välkomna, och sa bland annat:
– Familjer splittras och drabbas av våld, och kan aldrig bli trygga igen.
Efter honom gick Bodens kommunalråd Claes Nordmark (S) fram till mikrofonen och höll tal där han betonade hur viktigt det är att visa solidaritet med Afghanistans kämpande folk under talibanernas järnhårda styre.
Större hyckleri får man leta efter, eftersom uttalandet kommer från en socialdemokrat vars parti systematiskt utvisat människor tillbaka till krig och talibanförtryck under många år.
Därefter följde talare från (i nämnd ordning) Centerpartiet, Pingstkyrkan och Svenska kyrkan. Sist framträdde några unga tjejer eller kvinnor från Afghanistan och läste mycket fina och gripande dikter om eller från sitt hemland.
Undertecknad och en annan partikamrat delade ut flygblad och samtalade med personer på manifestationen. Vi sålde även några lösnummer av Offensiv samt flera solidaritetsknappar.
Efter talibanernas maktövertagande i Afghanistan är det nu ännu viktigare att visa solidaritet med Afghanistans folk och kräva en betydligt mänskligare flyktingpolitik.
Stoppa utvisningarna till krig och förtryck!
Carina Nordström
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.