av Offensivs reportrar
Kajsa Sköldstedt, lokförare:
Varför är du här?
– Det är jätteviktigt. Avvecklingen av tågvärdarna innebär många säkerhetsrisker för både förare och resenärer. MTR har nedmonterat säkerheten hela tiden sedan de tog över. Den så kallade oberoende granskningen har inte tagit hänsyn till dessa risker – istället har de helt förlitat sig på MTR, som säger att ”brister åtgärdats” eller helt enkelt inte finns.
– Jag är också här för att skicka en signal till fackförbunden: att ensamarbete är den allra viktigaste frågan – för ALLA lokförare som kör resenärer. Det här kommer att sprida sig om MTR lyckas.
Vad säger det om politikerna att de bara har lyssnat på MTR?
– Det är skrämmande. Vi har skrikit oss hesa. Vi vet också att WSP, som gjorde den ”oberoende utredningen”, har kopplingar till MTR. Man kan inte kalla det en oberoende utredning.
Är du nöjd med uppslutningen?
– Ja, det är jättebra. Vi har en stark solidaritet hos lokförarna. Även kollegor från andra bolag har kommit hit och visat sitt stöd. Och många resenärer. Det är inte många tåg ute, MTR:s presschef var rätt långt ifrån verkligheten när han sa att allt från ”noll till tre” förare kommer att strejka!
Har ni fått några påtryckningar om att inte strejka?
– Oja. Både mejl från vd:n och ansvarig för projektet att avskaffa tågvärdarna. Dessutom har gruppchefer ringt runt individuellt till förare.
Vad vill du säga till politikerna i regionen?
– Jag är jättebesviken på S som bryter sitt vallöfte att ta tillbaka tågvärdarna. De löftet har satt dem i maktposition, nu måste de hedra sina väljare och hålla löftet!
Anna Arnell, lokförare:
Varför är du här?
– För att markera mot politiker och arbetsgivare att vi inte står för den minskade säkerheten som uppstår i och med borttagandet av tågvärdarna.
– Jag har själv kört utan tågvärd och det är en oerhörd stresspåverkan. Det blir dubbelarbete rent psykiskt. Redan idag ska vi hålla koll på signaler och ha säkerhetstänk och nu kommer det att krävas att vi lägger ännu mer uppmärksamhet på säkerheten. Vi har sett vad som sker under reducerad trafik, med fler resenärer per tåg. Det är svårt att ha koll, se till att alla kommer ombord, att ingen blir klämd. Säkerheten kommer alltid först.
– Många resenärer har reagerat positivt, om man läser på våra sociala medier. Vi förstår såklart frustrationen som finns, men vi hoppas att de som drabbas förstår vår situation och håller ut. Vi får också stöd här på plats, från folk som går förbi och hejar på oss.
Har du hört något från MTR?
– Det har varit ganska tyst från dem. Men de har mejlat ut info om vad en vild strejk innebär, om riskerna med arbetsvägran och poängterat att det kan vara skäl till uppsägning. De uppmanar oss att komma tillbaka och jobba. Jag har svårt att se att de säger upp alla oss i och med den nationella bristen på lokförare som råder.
– Enligt Sveriges Radio ska det vara 150 av 400 lokförare som är ute i strejk, men den verkliga siffran är närmare 290. Att beskriva det som 150 av 400 är ett sätt att förminska utsträckningen av strejken.
Ylva Karlberg, resenär:
– Jag är här för att stödja strejken. Vi resenärer som vill ha säkerhet på tågen har en skyldighet att stödja de anställda krav på bra och trygg arbetsmiljö.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.