– De senaste 15 åren har personaltätheten sjunkit och klassernas och barngruppernas storlek ökat. Dessutom har samhället utanför brutaliserats av 1990-talets nedskärningspolitik, med exempelvis massarbetslöshet. Personalen i skolan tvingas idag ta itu med sociala problem i allt större omfattning, säger Helena Söderström, lokalvårdare i Luleå kommun och en av Rättvisepartiet Socialisternas (RS) kandidater.
Nedskärningarnas pris
Från 2003 till och med 2005 har barn- och utbildningsnämnden (BUN) i Luleå gjort nedskärningar på 51,1 miljoner kronor.Den ökade belastningen har resulterat i ökade sjukskrivningstal.
Lärare och förskollärare tillhör de yrken som har flest långtidssjukskrivna i Luleå.
Enligt kommunens medarbetarenkät för sjukskrivna har 54 procent av de sjukskrivna haft symptom på stress ofta eller mycket ofta innan insjuknandet. 63 procent var ofta eller mycket ofta alltför trötta och ”slut” efter arbetsdagen.
100 lärartjänster hotas
I Luleå beräknas antalet elever i grundskolan minska med 1 000 på fem år, på grund av färre barn och nya friskolor. Elevminskningen som sker över hela landet används som ett motiv för att lägga ned skollokaler och minska antalet lärare. Totalt hotas uppemot 100 lärartjänster i Luleå redan 2007!– Rättvisepartiet Socialisterna förespråkar istället att lärartjänster och skolor ska bibehållas även under nästa år. På så sätt kan minskningen av antalet elever leda till mindre klasser och ökad lärartäthet, berättar Karin Wallmark, kandidat för Rättvisepartiet Socialisterna i valet.
– Mindre barngrupper och skolklasser skulle minska stress, buller och ge bättre möjlighet att tillgodose barnens behov. Vårt krav att behålla samma antal lärare som idag innebär att lärartätheten skulle öka och åter gå mot den nivå som gällde vid 1990-talets början, säger Karin Wallmark vidare.
Elevminskningen är till stor del en dimridå för andra nedskärningar i Luleå. På gymnasiet ska 7-15 lärartjänster bort nästa år, trots att antalet elever på gymnasiet ökar! I februari 2006 tog socialdemokraterna och vänsterpartiet i BUN beslut om att skära ner 5 miljoner på elevpengen (utöver elevminskningen). Det motsvarar 15 lärartjänster. Dessutom leder två nya friskolor till merkostnader på 15 miljoner som måste skäras bort någonstans.
Svartöstadsskolan räddades
Rättvisepartiet Socialisterna är med och organiserar kamp mot nedskärningarna och för höjd personaltäthet i skolan. Ett exempel är Svartöstadsskolan som genom en kampanj av föräldrar, lärare, svartöstadsbor och RS räddades från nedläggning 2002.Förra året vann RS tillsammans med elever en stor seger i Haninge mot s och fp-politiker när skollunchavgifter stoppades genom en massiv kampanj med demonstrationer, skolstrejk och en ”Vägra betala”-kampanj.
Kamp lönar sig
I Luleå hotas nu flera skolor av nedläggning. Politikerna försöker spela ut olika skolor mot varandra (Borgmästar- mot Munkebergsskolan, Manda- mot Hedskolan etc) för att personal och föräldrar ska bråka med varandra istället för med politikerna.Rättvisepartiet Socialisterna deltar i protester mot nedläggningarna de närmsta veckorna (31 augusti och 14 september). 2005 gjorde kommunkoncernen 118 miljoner kronor i överskott, pengar som kan användas för att stoppa nedskärningarna.
Jonas Brännberg