Vårdkrisen i region Norrbotten har fördjupats, framför allt förlossningsvården vid Sunderby sjukhus är utsatt. Löften från regionledningen osar valfläsk, men kamp underifrån kan pressa fram förbättringar.
RAYMOND STOKKI
Regionen är nu inne i stabsläge på grund av personalbrist samtidigt med fortsatt smitta av covid-19.
Sjuksköterskor och Ambulansförbundet har öppet kritiserat region Norrbotten i media den senaste veckan. Efter att pandemin lättade har regionen och kommunerna i Norrbotten, precis som resten av landet, en fortsatt vårdkris. Nedskärningarna stannade aldrig upp, pandemin till trots, och under sommaren har vårdpersonal fått sälja sin semester.
Djupast är krisen för förlossningsvården, som under året drabbats av flera uppsägningar. Barnmorskeförbundet gick nyligen ut med tre krav till Sunderby sjukhus och regionledningen, samma krav står kvar sedan slutet av förra året.
Kraven för barnmorskorna är ungefär samma som för vården i allmänhet och äldreomsorgen:
- Ökad grundbemanning för att få bukt med den ohållbara arbetsmiljö där stress och scheman inte möjliggör återhämtning.
- Höjda löner, som återspeglar ansvar och utbildning.
- Förbättrade lokaler för förlossningsvården, större och anpassade lokaler för förbättrad arbetsmiljö.
Regions- och riksdagspartierna har uttalat sig i media utan att ge riktiga svar.
Däremot har regionledningen i fredags gått ut med att de ger efter för barnmorskornas krav. Frågan är om löneökningarna kommer att hända innan valet. Därtill har regionsrådet Linda Frohm (M) i NSD uttalat att regionen fått till en ”ekonomi som kan skapa möjligheter”. Med andra ord har uppsägningar och andra nedskärningar gett utrymme för att återanställa eller höja löner, alltså ingen egentlig förbättring.
Rättvisepartiet Socialisterna säger att vården behöver ett systemskifte, bort från nedskärningar, toppstyre, privatiseringar och marknadstänk: rusta välfärden – inte militären! Det behövs en massiv resursförstärkning av hela vårdkedjan och kraftigt förbättrade villkor för personalen för att lösa bemanningskrisen.
- Bort med 12-timmarspass och delade turer. Högre bemanning och schemaläggning på golvet för vettiga arbetstider.
- Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Höjda löner och rejäl lönetrappa efter erfarenhet.
- Nej till vinster i välfärden. ■
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.