Socialdemokraterna vill nu förbjuda vinster i skolan, efter att i årtionden försvarat plundringen av vår gemensamma välfärd. Är det en vänstergryning på gång i Socialdemokraterna, eller ett utspel i hopp om att vinna tillbaka väljare från Vänsterpartiet?
ROBERT BIELECKI
Utbildningsminister Anna Ekström meddelade den 21 september att partistyrelsen lagt fram förslaget om ett förbud mot vinstuttag i skolan inför S-kongressen i november för att ”skärpa vår position i förhållande till hur den såg ut tidigare”.
Tidigare var ju S som bekant ivriga försvarare av privatiseringarna och riskkapitalisternas intåg i och plundring av välfärden. De nöjde sig med att kräva (och ordet kräva använder jag löst) ”vissa begränsningar” i vinstuttagen.
Nästan 30 år efter att friskolereformen, det fria skolvalet och kommunaliseringen av skolan infördes i Sverige har likvärdigheten i skolan gått alltmer förlorad. Ojämlikheten mellan olika skolor har vidgats och skol- och arbetsmiljön drastiskt försämrats. Olika börsnoterade bolag tjänar miljardtals kronor årligen på att driva skolor.
Miljarder som skulle kunnat finansiera saker som ökad lärartäthet, högre löner, mer stödpersonal med mera, men som nu går rätt ner i privata ägares fickor.
Direkt efter utspelet kom reaktionerna från Svenskt Näringsliv och Friskolornas riksförbund, som båda menar att detta ”slår undan fötterna” på bolagen. Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke menade att:
– Om inte effektiva företag tillåts bidra till att leverera välfärdstjänster kommer skola, vård och omsorg bli både sämre för brukarna och dyrare för skattebetalarna. Dessutom avskaffas valfriheten i praktiken.
Hur dyrt det är för skattebetalarna med de privatas vinstjakt nämner han förstås inte. Och den så kallade ”valfriheten” är på bekostnad av likvärdigheten, och den enda egentliga valfriheten i dagens system är privata bolags ”rätt” att tjäna pengar på skattebetalarnas, elevernas och lärarnas bekostnad.
Friskolor finansieras idag delvis av skattemedel, vilket bidrar till välfärdsrånet. Att Sverige är ensamt i världen med detta system säger en hel del om hur idiotiskt det är.
Ingen välfärdsverksamhet borde få tillåtas drivas som företag. Det ska inte vara tillåtet att göra vinst på patienter, omsorgstagare och elever. Men för att bli av med vinster i välfärden krävs det mer än S-förslag.
Det är inte första gången krav på vinstförbud har lyfts. LO hade kongressbeslut mot vinster i välfärden (2012, en ”non-profit-princip”), som de senare övergav för att blidka näringslivet och S-byråkratin – som länge har motarbetat förslag om begränsningar i vinstuttagen.
Det är positivt att Socialdemokraterna nu plötsligt och överraskande säger sig vara emot det. Sent ska syndaren vakna. Men det är en sak att göra utspel och en annan sak att driva frågan aktivt.
Det är troligt att utspelet om förbud om vinstuttag i skolan är ett sätt att vinna tillbaka några av de vänstersossar som lämnat högerskutan Socialdemokraterna och vinna tillbaka några väljare i valet 2022.
Det krävs en massrörelse underifrån för att skaka om och sätta press på hela etablissemanget, precis som när Nej till marknadshyra stoppade fri hyressättning i nyproduktion.
S kommer aldrig att spela rollen av ett parti för arbetarklassens intressen, som bygger rörelser och uppmanar till kamp. Inte heller Vänsterpartiet, vars ledning nu kovänt i Cementa-frågan och stödjer dem samt vänt gräsrötterna ryggen vad gäller Nej till marknadshyra.
Det krävs en oberoende rörelse underifrån av välfärdsanställda, gräsrötter och aktivister för att skapa den förändring som så drastiskt behövs, där välfärden styrs utifrån behoven – inte vinstjakt. ■
RS/Offensiv står för:
- Kasta ut vinstintresset – inga riskkapitalister i skolan eller någon välfärdsverksamhet. Riv upp privatiseringarna – stoppa nedskärningarna.
- Höj lärarnas löner. Återför skolan till staten för ökad likvärdighet i kombination med massiv upprustning och ökat inflytande av anställda och elever.
- Skrota det segregerade skolsystemet. Bra och likvärdig utbildning i alla skolor kräver en statlig, integrerad och kompenserande skola.
- Mindre klasser och ökad lärartäthet. Nej till skolnedläggningar, centralisering och stordrift.
- En betygsfri skola. Rätt att komma in på förstahandsval.
- Gratis högskolor och universitet. Studielön istället för studielån.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.