
Efter skandalerna på det kommunalägda Renhållningsbolaget i Luleå, där skyddsombud har trakasserats av ledningen, tog Rättvisepartiet Socialisterna (RS) upp frågan i kommunfullmäktige i måndags.
– Det är märkligt att man måste stå och undervisa socialdemokraterna i grundläggande fackliga principer, sa Göran Thyni, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.
Bakgrunden är att de två skyddsombuden på Luleå Renhållning, Jan Karlsson och Thord Backman, för cirka ett år sedan lämnade in en så kallad 6:6a till Arbetsmiljöverket med krav på arbetsmiljöåtgärder.
Istället för en dialog med Arbetsmiljöverket och förhandlingar blev skyddsombuden uppkallade till vd:n för en utskällning där han sa att de var ”bittra fiender”. Sedan dess har trakasserierna fortsatt med smutskastning inför hela personalstyrkan, hot, att de inte tillåtits gå utbildningar och så vidare.
När skyddsombuden gjorde en skrivelse om detta till bolagets styrelseordförande mörkade hon detta inför resten av styrelsen. Istället skickade både vd:n och styrelseordföranden ett antal skrivelser till Transportarbetarförbundet, där de försökte få skyddsombuden skilda från sina förtroendeuppdrag!
Detta kommenterar kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S) i sitt svar på RS interpellation med ”att arbetsgivaren gjort några formella fel under processen”.
– Det är en oerhörd förminskning av vad som hänt. Det är som om valförrättaren på en vallokal gick och slängde bort Socialdemokraternas valsedlar. Det är också ett ”formellt” fel! Det som har skett är en allvarlig kränkning av den fria föreningsrätten, kanske den viktigaste demokratiska rättigheten, sa Göran Thyni under debatten.
Yvonne Stålnacke hade också i sitt svar hävdat att den uppgörelse som uppnåtts innehåller ”ömsesidiga ursäkter”, vilket inte stämmer.
Uppgörelsen innebär att bolaget betalar skadestånd till skyddsombuden och ber dem om ursäkt, medan skyddsombuden ber fackets medlemmar om ursäkt för attt de inte känt sig kapabla att informera dem i den omfattning de borde.
– Ni säger i ert svar att man inte ska tro på allt som står i media. Ändå säger ni precis som media att det handlar om ”ömsesidiga ursäkter”, vilket inte är sant. Ni väljer att använda medias uppgifter när det passar er, sa Göran Thyni.
Agerandet från bolagets ledning strider förstås också mot kommunens riktlinjer vad gäller fackligt arbete och kränkande särbehandling.
Ändå vill S-kommunledningen inte rikta någon kritik. I grunden handlar det om att den auktoritära ledarstil som breder ut sig är något de i tysthet uppmuntrar när stora nedskärningar ska genomföras. Samtidigt skickar de en signal till de anställda: Det här måste du vara beredd på om du ska jobba fackligt eller föra fram en kritisk åsikt i Luleå kommun.
Rättvisepartiet Socialisterna kämpar inte bara mot nedskärningar utan också mot chefsvälde och för fackliga rättigheter. I kommunen för vi fram att personalen ska ges maximalt inflytande och ha vetorätt vid omorganisationer, som ett steg på vägen mot verkligt personal- och brukarstyre av verksamheten. ■