”Sälj inte ut LAS”

”Vi kan inte gå med på förhandlingar som går ut på försämringar av fundamental arbetsrätt”, säger Petri Myllykoski (Foto: Natalia Medina).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Ett av januariavtalets 73 punkter går ut på att LAS (Lagen om anställningsskydd) ska reformeras. Detta helst genom förhandlingar mellan facken och arbetsgivarna, och om en överenskommelse inte kan nås kommer regeringen istället att utgå ifrån sin egen utredning när LAS skrivs om.

Den 30 september ska förhandlingarna mellan parterna i avtalsrörelsen enligt tidsplanen vara klara. Avtalsrörelsen stannade av under vintern när flera LO-förbund hoppade av i protest mot flera av arbetsgivarnas punkter, för att tas upp igen i augusti 2020, och det är nu bara några dagar kvar tills fack och arbetsgivare ska ha kommit fram till ett enat resultat. Bland annat vill arbetsgivarna få mer utrymme när det gäller uppsägningar genom att kringgå turordningsreglerna (sist in, först ut) och ta bort krav på saklig grund vid uppsägning.

Regeringens statliga utredning En moderniserad arbetsrätt som presenterades i början på sommaren föreslår också  en rad attacker och försämringar av arbetsrätten, med argumentet att det ger ökad flexibilitet och kan öka den svenska produktiviteten. 
Bland annat föreslås att undantagsmöjligheter i turordningsreglerna för företag med högst 10 anställda ökar från dagens två till fem arbetstagare, och att det ska gälla alla arbetsgivare oavsett storlek. 
Turordningsreglerna ska också gälla olika ”driftsenheter” (exempelvis en viss arbetsstation) istället för hela arbetsplatsen och arbetsgivaren ska få bestämma helt godtyckligt vem som ges företräde i fråga om turordning för arbetstagare med lika anställningstid istället för att ta hänsyn till ålder som idag är fallet.
Det föreslås också att arbetsgivaren bara ska behöva betala lön till arbetstagaren under en prövning om uppsägning av personliga skäl, om det visar sig att uppsägningen var ogrundad. 

Offensiv har pratat med Petri Myllykoski, busschaufför och huvudskyddsombud för Kommunal på Tyresögaraget.
– De här förslagen innebär en enorm maktförskjutning till arbetsgivarnas fördel, och är en destruktiv linje. Att gå med på arbetsgivarnas förslag eller låta regeringen lagstifta som utredningen föreslår är som att välja pest eller kolera. Arbetsgivare kommer i princip kunna sparka nån helt godtyckligt, till exempel om det är nån som är fackligt aktiv och ställer krav på jobbet. 
– De vill ändra på turordningsreglerna för att favorisera vissa anställda, och om nån får sparken och tar det till arbetsdomstolen får den personen ingen lön under tvisten! Samtidigt pratas det om att arbetsmarknaden ska efterlikna den danska ” flexicurity-modellen” – om nån som har jobbat mer än 6 månader sparkas ska den erbjudas kompetensutveckling i den mån det är realistiskt. Men hur ska en busschaufför kompetensutvecklas från att köra buss till något annat? 

– Det som behövs är facklig kamp, att facken inte går med på förhandlingar som går ut på försämringar av fundamental arbetsrätt. Vi behöver organisera mot dessa attacker, och inte låta facken gå med kosmetiska förbättringar för arbetare samtidigt som de grundläggande skydden tas bort.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!