Sällan åtal eller dom för arbetsmiljöbrott

av Raymond Stokki

Alltför många företag kommer undan med katastrofal arbetsmiljö som leder till dödsfall (foto: Jonas Brännberg).

Trots svarta siffror i statistiken över dödsfall vid arbets­olyckor leder arbetsmiljöbrott sällan till åtal eller fällande domar. Utredningar tar åratal och företag går fria.

De senaste tio åren har 439 personer dött på arbetet och flest dödsolyckor har Gotland och Norrbotten. Samtidigt visar SVT Norrbotten att hälften av alla anmälda arbetsmiljöbrott mellan 2009 och 2018 lades ner. De flesta anmälningar läggs ner och det fåtal som går vidare till åtal blir sällan fällande domar. 
Utredningarna tar åratal, bland annat på grund av mängden under­entreprenörer. 
Exempel på detta är olyckan vid Nordkalk där en 23-årig arbetare omkom och en arbetskamrat fick livshotande skador. Anhöriga fick vänta i sju år på den slutgiltiga domen och listan är lång på drabbade och anhöriga som har fått vänta i två, tre eller fyra år på utredningar att gå till domstol.

Trots att Norrbotten ligger näst högst i statistiken över arbetsolyckor med dödlig utgång har Arbetsmiljöverkets inspektioner minskat enormt. Enligt SVT har antalet inspektioner i Norrbotten minskat med över 40 procent de tio senaste åren.
Sammanslaget över hela landet visar Arbetsmiljöverkets egen statistik de senaste tio åren att inspektionerna har fallit sedan 2008 fram till 2016, med en uppgång av arbetsställebesök 2010-2011.
De senaste två åren har inspektionerna ökat något, men inte tillbaka på den nivå som var för tio år sedan. Liknande ser statistiken ut där arbetsgivare och företag underrättats, fått föreläggande/förbud samt åtal. 2017-2018 sköt förelägganden/förbud och viten i höjden, men åtalsanmälningarna har sjunkit sedan 2011.

Enligt SVT:s granskning är anledningen till de minskade inspektionerna att antalet inspektörer minskade med 30 procent i hela landet 2008-2016 efter att Alliansen gjorde nedskärningar med 155 miljoner för Arbetsmiljöverket.
Den ”rödgröna” regeringen ökade anslagen efter 2014 och antalet inspektörer ökade, dock inte i Norrbotten. När SVT talade med ordförande för Byggnads Norrbotten framkommer att Byggnads är ytterst kritiska och menar att Arbetsmiljöverket inte längre samarbetar som tidigare.

Tydligt är dock att den högerpolitik som har bedrivits oavsett regeringarnas färgkombinationer drabbar arbetare.
Arbetsmiljöansvaret bollas mellan uppdragsgivare och underentreprenörer – därför faller domar mellan stolarna. Marknaden får styra och ingen har ansvaret, och tillsammans med hetsjakt på vinster sätts arbetares liv på spel. 
Oavsett om regeringen utlyser nollvision eller skjuter till resurser till Arbetsmiljöverket är det slutgiltiga faktumet att vi måste bryta med det riskfyllda utsugarsystemet som råder idag; kapitalismen skördar allt fler offer.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!