av Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv
Den 30 december var det 100 år sedan Sara Lidman föddes. Det är mycket värt att uppmärksamma, som på SVT Play med fem program om hennes liv och författarskap.
Det mest heltäckande är programmet Det står efter livet. Här besöks hembyn Missenträsk, längst i norr i Skellefteå kommun, på gränsen till Arvidsjaur. Här finns också en rad klipp från tidigare intervjuer, bakgrunden till böckerna, från Tjärdalen och Hjortronlandet till Jernbaneeposet, med kommentarer från Birgitta Holm, författare till biografin om Sara Lidman.
Vi får också veta att hon bodde i Kenya i 1,5 år på 1960-talet. Några år dessförinnan blev hon utvisad från Sydafrika, där hon hotades med fängelse för att ha brutit med apartheidlagarna på grund av en relation.
Det finns mängder av filminslag från viktiga politiska kampfrågor på 60- och 70-talen:
– Jag trodde det skulle handla om välfärdsfrågor, inte att de hade det så dåligt, säger hon i boken Gruva, där hon tillsammans med fotografen Odd Uhrbom intervjuade gruvarbetare i Malmfälten.
Boken kom ut 1968, ett år innan den två månader långa gruvstrejken som skakade om och drev Sverige vänsterut. Sara Lidman deltog aktivt i stödet till strejken. Gruvarbetaren Nils-Erik Vikberg, som senare var medlem i Offensiv, berättade hur han tillsammans med Sara var talare på ett stort stödmöte i Göteborg.
I programmet blir Sara Lidman också intervjuad under en demonstration mot Vietnamkriget och är med på en stor miljöprotest.
Störst är hennes författarskap. De fem delarna i Jernbanesviten, med två uppföljande böcker, är bland det bästa av någon svensk författare, antagligen det allra bästa. Missenträsk var en av stationerna på den järnväg som förband stambanans Jörn med inlandsbanans Arvidsjaur. Med järnvägen och exploateringen av skogen kom en ny tid.
Här är länkar till två längre artiklar om Didrik, Anna-Stava, livet och döden runt Jernbanan:
socialisterna.org/obygden-jarnvagen-och-skogsbaronerna/
socialisterna.org/doden-karleken-och-aktuella-fragor/
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.