av Carlos Gutierrez
I förra veckan tog kommunstyrelsen i Göteborg beslut om att skjuta till mer pengar till idrott- och föreningsnämnden för fortsatt avgiftsfri simskola i staden.
– Vi ska inte underskatta Rättvisepartiet Socialisternas roll i detta. Dels genom vår ställning i frågan och på arbetsplatserna, dels genom vår opinionsbildning, uppmärksammande av frågan genom artiklar i Offensiv, möten och protester som hållits tillsammans med personalen, säger Kristofer Lundberg, simlärare.
Pressen möjliggjorde ”sidbytet” av Demokraterna som lite oväntat kom att rösta med de rödgröna och inte med övriga borgerliga partier.
Det rör sig om hela 15,5 miljoner kronor, mer än dubbelt så mycket som högerpartierna i idrott- och föreningsnämnden hade äskat från kommunstyrelsen. Det var alltså de rödgrönas oppositionsförslag initierat av Vänsterpartiet som fick majoritet med hjälp från populistpartiet Demokraterna.
På vägen in till förmiddagens kommunstyrelsemöte den 29 maj möttes politikerna av en manifestation med banderoll och flygblad.
På kvällen innan hade Rättvisepartiet Socialisterna samlat personalen till ett protestmöte som också spreds på sociala medier med krav på att bevara Simlyftet och skjuta till mer pengar till idrott- och föreningsnämnden.
Beslutet har mottagits positivt och lite chockartat hos de som nästan hade gett upp i den utdragna processen som frågan har inneburit. Politiker hade inför förra mötet där frågan bordlades uppmanats att säga nej till alla punkter som innebar extra kostnader/utgifter för staden.
Simlärare och annan personal som gått och hållit andan sedan årsskiftet kan nu tillfälligt andas ut.
– Självklart blir detta en tillfällig seger med finansiering för den gångna och kommande terminen, men oron finns kvar om vad som händer till årsskiftet om Simlyftets verksamhet på nytt inte budgeteras av kommunfullmäktige, säger Isabel Gutierrez, simlärare.
– Ovissheten som varit har påverkat stora delar av förvaltningen. Det ena sparkravet efter det andra har presenterats med hänvisning till det budgetunderskott som kommit i och med Simlyftets ofinansierade verksamhet, såväl från stat som kommun, säger Johannes Lundberg, som arbetar som teamledare och planerar simhallsverksamheten på Angered Arena, förvaltningens största simhall/anläggning, och fortsätter:
– Ovissheten har bidragit till att vissa beslut inte har kunnat fattas eller att vissa tråkiga beslut har tagits snabbt. Det har legat som ett vakuum i alla led och påverkat alla led, såväl chefer och vi som planerar verksamheten som de som jobbar i verksamheten, vars jobb eller kollegors jobb har varit hotade, förklarar Johannes Lundberg.
Självklart löser tillskottet inte alla utmaningar som idrott- och föreningsförvaltningen har budgetmässigt, men en viktig politisk reform fortsätter nu. Den avgiftsfria simskolan underlättar för skolorna som ansvarar för att barnen når de uppsatta kunskapsmålen.
Det blir också en tydlighet i uppdraget som simlärare att kunna fokusera på mål, uppföljning och kontinuitet, istället för att som badvärd göra allt ordinarie simhallsarbete och dessutom hålla simskola.
Att det även finns värdar som möter upp elever, hjälper till i omklädningsrum och med undervisningen från land bidrar till en bättre arbetsmiljö och möjliggör för en rotation mellan uppgifterna och inte 8 timmars arbete i vattnet per dag.
Framför allt visar statistiken på en kunskapshöjning, vilket Emir Slavotic, chef för avdelning anläggning, uttrycker i ETC den 23 april.
Siffror från idrotts- och föreningsnämnden visar att simkunnigheten bland barn i årskurs sex 2018 skiljde sig åt mellan stadsdelarna. Mellan Angered och Västra Göteborg är skillnaden omkring 21 procent.Trots detta säger en besviken David Lega från KD i Göteborgs-Posten den 30 maj efter nederlaget att:
– Vi vet att 90 procent av alla barn kan simma. Därför ville vi lägga pengarna där de behövs bäst.
På simenheten arbetar 16 simlärare jämnt fördelat över stadens simhallar och en samordnare som bland annat bokar, planerar och pusslar ihop verksamheten terminsvis och på daglig basis. Ett beslut i motsatt riktning hade med stadens än så länge gällande särskilda anställningstrygghet per automatik inte gjort dessa arbetslösa.
De med tillsvidaretjänster hade placerats ut i andra verksamheter där behov funnits och kompetens innehafts och ”tryckt undan” personer på vikarierande tjänster.
Att simlärarna nu blir kvar inom Simlyftet innebär ökad chans för exempelvis badvärdar att få förlängda kontrakt eller söka nya vikariat där behov uppstår.
Kampen för Simlyftet har därmed räddat jobb även för badvärdar med andra uppgifter på simhallarna.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.