av Per Olsson // ur veckotidningen Offensiv
På flera platser runt om i landet har busschaufförer avlidit efter att ha smittats av coronaviruset. Trots smittan och dödsfallen och trots skyddsstopp, 6:6-anmälningar samt skyddsombudens många larmsignaler finns ännu inget generellt krav på att de främre dörrarna ska hållas stängda, vilket busschaufförerna och deras fack Kommunal kräver.
Sedan flera veckor tillbaka hålls bussarnas främre dörrar stängda i Stockholm.
–Det är en åtgärd som förhindrat att människor smittats och som sannolikt därmed räddat liv, säger Petri Myllykoski, busschaufför och huvudskyddsombud för Kommunal på Tyresögaraget i Stockholm.
Men när skyddsombudet vid Siljan buss, som kör bussar och taxi i Dalarna, krävde att all påstigning längst fram hos föraren skulle förbjudas och att bussar med bara en ingång vid förarplatsen skulle tas ur trafik, menade Arbetsmiljöverket att det var “överdriven försiktighet” (tidningen Arbetarskydd).
Arbetsmiljöverkets avvaktande hållning och ovilja att fatta beslut som blir vägledande för hela landet har gett de politiskt ansvariga – kollektivtrafikens huvudmän – en ursäkt för att inte hörsamma busschaufförernas krav.
Så var det i exempelvis det högerstyrda Region Skåne där ledningen för Skånetrafiken med hänvisning till Arbetsmiljöverket vägrade gå med på fackets krav på att de främre dörrarna skulle hållas stängda. (Skånetrafikens ledning har också intagit en helt avisande hållning till fackförbundet Seko:s krav på att ingen biljettvisering ska ske på Pågatågen under coronakrisen).
Redan i mars krävde skyddsombuden att Skånetrafikens bussar främre dörrana skulle stängas. Men Skånetrafikens ledning vägrade och facket hade därför inget annan val än att avisera att man lägger ett skydddstopp och stänger dörrarna från klockan 14.00 den 17 april.
– Nu är det nog! Vi kan inte vänta längre utan måste göra det som krävs för att skydda bussförarna som har en allvarlig situation och som utsätts för stora risker i sitt arbete i och med coronapandemin. Risker som arbetsgivarna inte kunnat ta höjd för på grund av Skånetrafikens inställning i frågan. Vi sätter ner foten för att skydda bussförarna så mycket vi bara kan utifrån de förutsättningar som råder och för att medverka till att minska smittspridningen i samhället i stort, sa Rosa Andersson, bussförare och huvudskyddsombud på Kommunals hemsida.
Detta fick Arbetsmiljöverket att till sist (fredagen den 17 april) bifalla fackets krav och besluta att Skånetrafiken måste stänga de främre dörrarna. Efter liknande kamp i bland annat Dalarna och Västernorrland har busschaufförerna och Kommunal vunnit samma framgång – bussarnas främsta dörrar håll stängda.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.