av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv
Den 4 oktober tilldelades Sekos tunnelbaneklubb, klubb 111, Jämlikhetsfondens jämlikhetspris för 2020 för sitt arbete med att förbättra både löner och arbetsvillkor för tunnelbanans lokalvårdare.
Seko Klubb 111 organiserar runt 1 500 arbetare inom tunnelbanan, både tågförare, servicepersonal, trafikledare och lokalvårdare.
Klubben har i flera år arbetat hårt med att förbättra situationen för lokalvårdarna i tunnelbanan, som har haft betydligt sämre löner och arbetsvillkor än annan personal.
Ett exempel är en individuell lönesättning, där andra yrken inom tunnelbanan har tarifflöner. I maj 2018 hade Seko 111 lyckats förhandla fram en rad förbättringar för lokalvårdarnas löner, bland annat genom ett införande av tarifflöner istället för individuella löner.
Under 2019 lyckades klubben även se till att lokalvårdare som arbetar deltid får månadslön istället för timlön, som de tidigare haft. Detta innebär även att de får betald semester istället för semesterersättning.
Jämlikhetsfondens motivering till att ge Seko 111 jämlikhetspriset var följande: ”Klubb Seko 111 har genom konsekvent arbete under flera år kunnat kraftigt förbättra löne- och arbetsvillkoren för lokalvårdarna i tunnelbanan. Klubben har visat på styrkan i ett fackligt arbete som bygger på demokrati och solidaritet.”
Seko 111 är en radikal fackklubb som kämpar aktivt för sina medlemmar.
Klubben har tidigare i år bland annat sett till att personalen har rätt till skyddsutrustning och handsprit när coronapandemin nådde Sverige, samt andra åtgärder för att skydda personalen.
Nästa steg i den fackliga kampen är att kämpa mot försämringar i LAS, samt en ny avtalsrörelse som nu drar igång.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.