av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv
I januari i år stoppade medlemmarna i Seko Klubb Pågatåg en hotande uppsägning av huvudskyddsombudet Ola Brunnström. Medlemmarna var beredda att gå ut i strejk efter att arbetsgivaren Arriva, ett privat företag som driver tågtrafiken i Region Skåne, hotat Ola Brunnström om uppsägning.
En stark fackklubb med stort engagemang från medlemmarna, flera hundra fackmedlemmar samlade utanför Arrivas kontor, samt en förberedd strejk som skulle stoppa stora delar av kollektivtrafiken i Skåne tvingade företaget att backa och ta tillbaka uppsägningshotet.
Bakgrunden till protesterna och engagemanget var Arrivas hot om uppsägningar av lokförare och annan tågpersonal om man inte gick med på så kallad ”hyvling”. Hyvling innebär att arbetsgivaren sänker arbetstiden för de anställda och därmed också lönen. Motivet till hyvling var att resandet minskat på grund av pandemin – och därmed hade Arrivas intäkter också minskat.
Efter att Arriva tvingades ta tillbaka uppsägningshotet av Ola Brunnström har Seko-klubben gått vidare i kampen för att stoppa hyvlingen och för att de som har blivit uppsagda inte ska förlora jobbet.
Den 12 februari tvärvände Arriva plötsligt och tog tillbaka uppsägningarna samt hotet om hyvling. Detta beslut kom efter centrala förhandlingar med Seko.
Alla de som tidigare har blivit uppsagda får därmed behålla sitt jobb och man slipper hyvlingen av arbetstiden och sänkt lön. Ytterligare en seger för Seko Klubb Pågatåg och de anställda!
Offensiv har pratat med ordföranden för Seko Klubb Pågatåg, Lars-Åke Persson:
Vad tror du är anledningen till att Arriva backade?
– Enligt Arriva var det nödvändigt för att kunna återupprätta förtroendet för företaget. Men jag tror att det är en efterhandskonstruktion. Den egentliga anledningen var nog att man kände sig tvingad att lösa frågan om uppsägningar och hyvlingen. Dessa två frågor var akuta.
Fanns det någon koppling till att hotet mot Ola Brunnström slogs tillbaka?
– Nej, inte direkt. Den frågan var annorlunda. Jag tror att Arriva vill ha bra relationer med facket. Det viktiga är att vi inte har ”betalat” något för det vi vunnit.
Hur har den senaste segern påverkat facket?
– Det är väldigt positivt för facket.
Vilka lärdomar kan man dra av denna seger?
– Att organisering är det viktigaste som finns och är det viktigaste för facket. Den starka organiseringen har betytt allt. Det har varit överväldigande. Allt från kampen för att stötta Ola Brunnström, att hundratals medlemmar slöt upp utanför Arrivas kontor och kampen för att ingen skulle bli uppsagd och att hyvlingen stoppades.
– Det spelar ingen roll om man har starka skyddsombud om man inte är organiserad. Jag är överväldigad av uppslutningen av våra medlemmar på möten. Vi har en organiseringsgrad på 98 procent!
Joe Hills ord gäller fortfarande: Sörj inte – organisera er!
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.