Rättvisa för alla samlade till antifascistisk motdemonstration på Sergels torg i Stockholm i lördags. När rasisterna passerade möttes de av antirasistiska slagord, musik, poesi och tal.
Motdemonstrationen organiserades för att kontra en öppet rasistisk och islamofobisk demonstration som hade ordnats av den så kallade “korskvinnan”, ökänd för att ordna koranbränningar och som inspirerades av de vidriga högerextrema kravallerna i Storbritannien för några veckor sedan. Kravallerna ledde till bland annat mordbränder mot asylboenden och moskéer, medan tusentals tvingades hålla sig inomhus av rädsla för att råka ut för rasistiskt och fascistiskt våld.
Även om de ungefär 100 rasisterna som samlades i lördags inte kunde gå till angrepp bör deltagandet av medlemmar från så kallade Aktivklubbar – högerextrema ”fight clubs” som bland annat deltog i attacken på ett antifascistiskt möte i Gubbängen under våren – vara en varning om det mycket verkliga hot som extremhögern utgör.
På motdemonstrationen påpekade många av talarna hur det inte bara är en fråga om olika åsikter, utan en fråga om rätten att få existera för muslimer, rasifierade och alla som inte passar in i högerns bild.
Anna Ardin tog upp om hur muslimer diskrimineras inom både bostads- och arbetsmarknaden och hur studier visar att personer med svenskklingande namn har betydligt större chanser att kallas till jobbintervjuer än de med arabiskklingande.
Mohammed Amin Kharraki vittnade om hur det har blivit allt vanligare för muslimer att utsättas för rasistiska kommentarer och hur kvinnor med hijab utsätts för olika trakasserier, en upplevelse som även väcktes till liv av poeten Marias dikt ”Du rör inte min sjal”.
”Men det handlar inte bara om de rasistiska partierna – de gör bara som de säger. Det handlar också om de andra partierna, partiledarna och medierna som bortförklarat och normaliserat rasismen, som sagt att ’om du bara skulle kunna vara lite mindre svart eller lite mindre muslimsk’”, menade en av arrangörerna, Fayyad Assali.
Fayyad har helt rätt. I alla länder har svaret på extremhögerns framväxt, från etablissemanget och borgerliga partierna – inklusive socialdemokratin – varit att försöka visa sig vara ännu hårdare vad gäller invandring samt lag-och-ordning. Det har inte satt stopp för den växande rasismen, utan snarare normaliserat den.
America Vera-Zavala lyfte den reaktionära hatstormen mot OS-boxaren Imane Khelif, som ett exempel på hur reaktionära idéer av alla slag har förstärkts – både i Sverige och internationellt – och på det hat som kvinnor och muslimer alltmer utsätts för.
Men även om många av berättelserna på demonstrationen visar på en orolig framtidsutveckling fanns det även hopp och en vilja att kämpa tillbaka – och avgörande nog också förståelsen för att en sådan kamp måste ena alla som utsätts för förtryck och diskriminering.
Den stora mobiliseringen av antirasister som satte stopp för fler kravaller i Storbritannien denna sommar – även Kärrtorp år 2014 när 20 000 samlades mot nazisterna i NMR – visar att extremhögern kan tvingas tillbaka.
Men vi måste vara ännu fler! Nästa antirasistiska demonstration kommer att ske vid öppningen av riksdagen den 10 september. Hjälp till att bygga för den du också!■
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.