– För det första var det en konstig uppsägning av avtalet, berättar Christer Themnér på Sjöbefälsförbundet till Offensiv.
Från och med den 1 april har sjöbefälen inget pensionsavtal överhuvudtaget. Det sa Sjöfartens Arbetsgivare upp i höstas.
Enligt pensionsavtalet från 1970 har sjöbefäl rätt att gå i pension vid 60 års ålder. Detta har sjöbefälen själva betalt för i form av löneavstående som ger en livsvarigt reducerad pension på 61 procent av lönen om man väljer att gå vid 60 års ålder, istället för normalt 65 procent. Men de som i uppåt 40 år betalat för gällande pensionsavtal vill nu alltså arbetsgivarna inte ska ha något att luta sig tillbaka på när de fyller 60 år.
Beslutet om lägre pensionsålder grundade sig på en utredning om högre dödlighet bland sjöbefäl. Såhär beskriver Sjöbefälsförbundet de tuffa arbetsförhållandena: ”Det är inte ovanligt att vara i tjänst 14 h i sträck och ha 98-timmarsveckor när man är till sjöss. Man är dessutom borta från familjen, oftast månaders i sträck.”
– Våra medlemmar kräver att vi försvarar de förmåner de själva betalt för att få, säger Christer Themnér.
Han menar dock på att det är olycklig att den 1 april, när gällande pensionsavtal sägs upp, infaller på skärtorsdagen när antalet resenärer ökar. Strejkvarslet gäller från den 1 april till dess att man har kommit överens om ett nytt avtal. Tills vidare omfattas 30 fartyg av strejkvarslet, bland dessa en av båtarna till Gotland.
– Vi vill inte stänga av gotlänningarnas resväg, men Destination Gotland är med och begär den här försämringen, förklarar han, varför man väljer att ta ut båten Visby.
– Vi hoppas fortfarande på en förhandlingslösning, men det beror väldigt mycket på arbetsgivarna. Fortsätter de med den här aggressiva attityden ser jag ingen möjlighet att komma fram, avslutar Christer Themnér.
Lina Westerlund