Sjuksköterskors enorma övertid hotar patienter och den egna hälsan

Under perioden januari till augusti 2020 arbetade landets sjuksköterskor nära 2,2 miljoner timmar övertid (Foto: Pixnio).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

Sedan pandemin slog till har sjukvårdspersonalen slitit hårt. Under perioden januari till augusti 2020 arbetade landets sjuksköterskor nära 2,2 miljoner timmar övertid. 

Det var bara i början av pandemin. Pandemin har fortsatt och med den vårdbehovet. De vårdanställda har ställt upp och fortsatt jobba övertid. Det har de gjort i sådan utsträckning att många redan i slutet av maj jobbat 200 timmars övertid. Det är det överenskomna övertidstaket för ett helt år. 
Trots det har man på Södersjukhuset i Stockholm ansökt om att 10-15 sjuksköterskor ska kunna jobba ännu mer övertid. Det är inte ett problem bara för Stockholm, utan detta finns över hela landet.
I Dalarna är sju sjuksköterskor redan uppe i 200 timmars övertid och där har facket beslutat att inte godkänna mer övertid i dagsläget. I Västerbotten har facket fått in ansökningar om att flera sjuksköterskor ska få jobba mer övertid än 200 timmar. 
I Norrbotten har Vårdförbundet en känsla av övertidsuttag på mer än 200 timmar utan att de fått veta något om det. Det är bara ett axplock.

Anne-Karin Höglund, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Västra Götaland, säger till Expressen att många sjuksköterskor är så trötta att de inte orkar protestera och jobbar på för sina kollegors och patienters skull. 
Hanna Roos, narkossköterska i Angered, jobbar vanligen bara dagtid. När det blev allt fler coronapatienter stängdes hennes avdelning och hon fick börja på intensiven. Sedan dess har hon pendlat mellan intensiven och kirurgen. Nu arbetar hon på kirurgen på dagarna och på intensiven i Alingsås på helgerna. Nu är hon så trött att hon ibland inte orkar prata med sin man eller sina barn. Förra årets semester räckte inte för att hon skulle känna sig utvilad. 
Arbetsgivaren vill nu att hon ska flytta semestern utanför semesterperioden. Men enligt TT säger hon att det inte är säkert att hon kan få semester då, för då ska vårdskulden börja betas av. 

Alla år av vårdnedskärningar kommer nu upp till ytan.

Vårdskulden är all vård som har skjutits upp på grund av pandemin. Hur ska en redan slutkörd personal klara av ett skuldberg? Risken för misstag är uppenbar. 
Alla år av vårdnedskärningar kommer nu upp till ytan. Det går inte att dölja dem för allmänheten längre. Problemet är att om någon uttröttad sjuksköterska begår ett misstag är det hen som får skulden, inte arbetsgivaren. 
I debatten sägs att vi inte har råd med fler sjukvårdsanställda; ”vi måste spara pengar”. Men det sparas inte på de rikas, storföretagens och bankernas vinster och förmögenheter. Har vi råd med att människor dör till följd av för få sjuksköterskor eller sjuksköterskor som är uttröttade?  Om problemet var svårt innan pandemin är det katastrofalt nu. Det är dags att våra sjukvårdpolitiker tar ansvar för sjukvården. Den behöver pengar att anställa fler till villkor som gör att de vill stanna i yrket.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!