av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv
Som Offensiv har varnat för tidigare tar S i rekordtakt nya stora kliv mot Nato. Det är en farlig utveckling i den nuvarande eran av global kapitalistisk oordning.
Varje dag och överallt hamras budskapet in från media och etablissemang – särskilt militären och ”försvaret” – om att ”vi” ”måste” ha mer till militären. Men också att Sverige måste ansluta sig till Nato. Krigshetsen är extrem.
Den 30 mars frågades statsminister Magdalena Andersson (S) ut i SVT:s 30 minuter om just militär och Nato. Hon gav det inte så förvånande beskedet att hon ”inte utesluter Natomedlemskap på något sätt”, och fortsatte:
– När den säkerhetspolitiska kartan ritas om behöver man göra en uppdaterad analys och fatta beslut utifrån den.
Viss kritik till Natomedlemskap kommer dock från vissa håll, främst vad gäller Sveriges roll som diplomat. Jonathan Feldman, som är docent i internationella relationer och ekonomisk historia vid Stockholms universitet, säger till SVT Nyheter den 2 april att:
– Sverige kunde vara en diplomatisk innovatör, som man har varit tidigare. Det har gått förlorat, eftersom människor med maktintressen har stöttat en Natoanslutning.
Under tiden som statsminister har den socialdemokratiska rosen på Anderssons kavaj bytts ut mot först en svensk fana och sedan till riksvapnet – en gåva från den svenska ÖB Micael Bydén.
Socialdemokratins avsteg från arbetarrörelsens intressen gjordes för årtionden sedan, men detta tillsammans med den uppskruvade militärvurmen borde bli den sista spiken i kistan över illusionen som vissa fortfarande hyser om S som ett parti för arbetarklassen.
Med Nato är nästa krigsinsats i Västimperialismens intresse inte långt bort.
Med Nato är nästa krigsinsats i Västimperialismens intresse inte långt bort. Att Sverige kastar sig in i en militär allians med ledare som Erdoğan, Boris Johnson och Biden (och vem vet om Trump eller någon annan oberäknelig typ blir vald i USA efter nästa val?) kommer inte bidra till fred eller skydda oss som bor i Sverige från de allt mer oberäkneliga utfallen av stormakternas maktkamp – tvärtom.
Verkliga fredsbevarande åtgärder skulle se helt annorlunda ut. En är att skala ner samarbetet och de gemensamma militära övningarna med Nato – riv upp värdlandsavtalet. En annan är att sluta exportera vapen och militär utrustning, särskilt till krigförande länder, diktaturer och ickedemokratier som Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Qatar.
År 2021 gick 45 procent av all svensk vapenexport till vad Svenska Freds kallar ”ickedemokratier”. Att förstatliga och ställa om krigsindustrin till civil produktion krävs också.
En väg till fred och stabilitet i arbetarklassens intressen ligger naturligtvis inte i nedskärningar i välfärden för att göda krigsmaskinen, som blir resultatet av att 2 procent av BNP ska läggas på det ”militära försvaret”. Inte heller ligger den i imperialismens geopolitiska schackspel om världsherravälde, där Ukraina för tillfället är spelbrädet.
Socialister står för arbetaraktioner och internationell solidaritet. Hamnarbetarförbundets blockad av ryska fartyg i solidaritet med arbetarna i Ukraina är ett bra exempel; internationellt har fler hamnarbetarfack genomfört liknande blockader. Arbetarklassen har makten att genom strejker och protester förlama hela det kapitalistiska systemet. Det är verkligt effektiva åtgärder även mot krig och krigshets, som visas av arbetarrörelsens klassiska talkör ”Internationell solidaritet – arbetarklassens kampenhet”.
Istället för att som Vänsterpartiet vika ner sig totalt för krigshetsen eller att som fackföreningsbyråkratin svansa efter S krävs det organisering för mer storskalig arbetarkamp – strejka, protestera och demonstrera mot krig, militarism, prishöjningar och nedskärningspolitik.
Det är också genom organisering och kamp som arbetare kan återupptäcka sin styrka, den kraft som både kan stoppa överhetens krig och bygga ett socialistiskt samhälle där de gemensamma behoven hos alla människor, oavsett nationalitet, styr i en värld där krig och förtryck är historia.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.