Av Christer Rydén // Artikel i Offensiv
Torsdagen den 26 september, drogs dokumentärfilmaren Alex Veitch i filmkollektivet Råfilm inför rätta i Solna tingsrätt för att tidigare i år ha brutit mot förbudet att fotografera eller filma skyddsobjekt. Detta enligt en hårt kritiserad lag som infördes i fjol av den blåbruna regeringen.
Rättegången är i högsta grad politisk, då den nya lagen inskränker demokratiska rättigheter och pressfrihet. Journalistförbundet hör till de många kritikerna av lagen. Alex är den första som åtalas och riskerar att dömas till fängelse den 3 oktober.
Skyddsobjektet ifråga är Solna polisstation. Det som ligger till grund för åtalet är att en förbipasserande bilist tipsade polisen om att Alex på cirka 15 meters håll med sin mobil filmade polisstationsfasaden i ett par omgångar under några sekunder vardera.
Filmen av polisstationen ska ingå i en dokumentär om den långa och hårda fackliga striden på Östersjökryssaren Baltic Star 1999-2008. Det var till den polisstationen talespersonen för arbetarna, Talat Bhat, vid ett tillfälle under kampen fördes av polis och sattes i häkte. Då mobiliserades det snabbt till en stöddemonstration utanför polisstationen ifråga med budskapet ”Vi går inte härifrån förrän Talat släpps!”. Vilket han också blev tre timmar senare.
Den fackliga kampen handlade om att en stor andel av fartygets anställda, som kom från Pakistan och Kashmir, arbetade under slavliknande villkor. Detta avslöjades i en artikel i Offensiv 1999, som beskrev arbetsvillkoren med sju dagars arbetsvecka, ingen semester, lön långt under avtalet med mera.
Den fackliga striden och kampanjen ledde till en seger för Talat, hans far och de övriga lönediskriminerade och utsatta arbetarna. Vilket sedermera har lett till att Talat och Alex har dragit igång ett dokumentärfilmsprojekt under 10 års tid om just Baltic Star och de stridbara anställda på båten, som vägrade att acceptera den diskriminering som de utsattes för.
Undertecknad deltog från Offensiv och Socialistiskt Alternativ på rättegången, tillsammans med ett 30-tal personer från bland annat Svenska filminsitutet, Filmcentrum, arbetarrörelseorganisationer som syndikalisterna, dokumentärfilmare, Oberoende filmares förbund, journalister och vänner, samt Talat Bhat själv, som engagerar sig i frågan – dels för att bevaka och lyfta fram rättegången, men också och framförallt för att stödja Alex.
Vi var så pass många där, att Solna tingsrätt fick byta till en större rättegångslokal för att vi alla skulle få plats, men trots det fick inte alla plats.
Åklagaren yrkade på att Alex åtminstone borde dömas för oaktsamhet, men Alex försvarare och Alex själv visade att filmandet inte uppsåtligen gjordes för att trotsa förbudet, eller ens en akt av oaktsamhet, eftersom han försökte ställa det hela till rätta i efterhand när han insåg det rådande fotoförbudet.
Rättegången avslutades med meddelandet att dom faller den 3 oktober. Fram till dess och bortom det datumet behöver kampanjtrycket upprätthållas, om domen blir något annat än ett frikännnande av anklagelserna mot Alex Veitch.
Direkt efteråt deltog jag personligen på en utvärderingsfika på ett café i närheten och senare på kvällen även på en temasittning på Filmcentrum, där bland annat det som hittills är klart av Talat Bhats och Alex Veitchs kommande dokumentärfilm om Baltic Star visades.
”Jag har fått enormt stöd”
Varför är rättegången viktig?
– Därför att det handlar om att det är första gången som en dokumentärfilmare eller journalist blir åtalad för brott mot den nya, utvidgade skyddsobjektslagen, säger Alex Veitch och fortsätter:
– Det är viktigt att försvara demokratin och pressfriheten mot de kraftiga inskränkningar av de demokratiska rättigheterna som lagen innebär. Den innebär exempelvis att Black Lives Matter-demonstrationer utanför polisstationer och klimataktivism på flygplatser inte kan filmas, eftersom platserna kan klassas som skyddsobjekt.
Vilket stöd har du fått?
– Jag har fått ett enormt stort stöd. Det är många som när de får höra talas om det här uttrycker sin förvåning över den nya lagen och att den får orimliga konsekvenser.
– Det är fantastiskt att så många dokumentärfilmare, journalister och personer från olika delar av arbetarrörelsen slöt upp på själva rättegångsdagen!
– Så många slöt upp att Solna tingsrätt blev tvungen att byta till ett större rum för att alla skulle få plats och inte ens då fick alla plats!
Varför behövs filmen?
– Filmen handlar om migrantarbetare och deras villkor i Sverige idag och det exemplifieras med konflikten på Baltic Star, som trafikerade rutten Stockholm-Åland under den aktuella tidsperioden. Den lyfter också fram att kampen på Baltic Star visar att det går att vinna även utifrån utsatta villkor.
– Den här dokumentärfilmen visar också hur viktigt det är att bygga en arbetarrörelse där migrantarbetare själva aktivt är med i kampen för sina villkor.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.