Skånes vårdskris blir bara värre

Det blir värre innan det blir bättre i Skåne. Kampen fortsätter (Foto: Natalia Medina).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Sjukvårdskrisen har sedan pandemin bara fortsatt att förvärras. Ständig personalbrist, allt längre sjukvårdsköer och färre vårdplatser är ett resultat av att den offentliga sjukvården har monterats ned genom nedskärningar och besparingar sedan början av 1990-talet. I Ystad blir det demonstration den 18 mars kl 11.00.

Samtidigt som den offentliga sjukvården monteras ned överförs skattepengar till privata sjukvårdsföretag som har gjort och gör feta vinster varje år.
År 2023 ser inte ut att bli annorlunda. De stora sjukhusen runt om i landet förväntas gå med rekordunderskott och åläggas ännu större besparingsprogram.
I år kommer alla sjukhus i Region Skåne att gå med stora underskott. Störst underskott drabbar Skånes Universitetssjukhus (SUS) i Malmö/Lund på nästan 1,5 miljarder kronor – det största någonsin.
Men även sjukhusen i Helsingborg och Centrallasarettet i Kristianstad kommer att få ett underskott på 442 respektive 325 miljoner kronor. Även Hässleholms lasarett, Trelleborgs, Ystads och Landskronas lasarett beräknas få underskott på miljontals kronor.

Region Skåne styrs sedan valet av en koalition bestående av M, KD och L med stöd av SD. I en intervju i tidningen Sydsvenskan med Maria Berglund (KD), ny styrelseordförande för SUS, säger hon att: ”När priserna rusar måste hushållen se över sina utgifter och det behöver sjukhusen också.”
I klartext betyder detta ytterligare besparingar i form av personalminskning, minskning av antalet vårdplatser och ännu längre sjukvårdsköer. Samtidigt beräknar det borgerliga styret att kostnaderna för inköp av hyrpersonal kommer att öka med 7 procent. Mer pengar till privata sjukvårdsföretag med andra ord.
Receptet för M, KD, L och SD är ”effektiviseringar”, det vill säga ytterligare nedskärningar och fler privatiseringar. De som drabbas är de som arbetar och patienterna. Nu krävs det mobilisering och protester för att stoppa den fortsatta försämringen av den offentliga sjukvården!

Lördagen den 18 mars kl 11.00 planeras ett protestmöte och demonstration i Ystad. Anledningen är arbetsförhållandena på akuten på Ystads lasarett. Den ohållbara arbetssituationen har lett till att ett 30-tal sjuksköterskor har sagt upp sig på akuten.
Om ingen förändring sker kan akutverksamheten komma att stängas helt, vilket kommer att leda till ännu längre vårdköer och ännu sämre patientsäkerhet.
Bakom initiativet står Nätverket Försvara Akutvården i Sydost; medarrangörer är Socialdemokraterna Ystad, Kommunal och Vänsterpartiet Skåne.
Kraven är: öppna alla vårdplatser, löne- och utbildningssatsning inom akutvården, samt utveckla den behovsstyrda vården.
Denna manifestation är förhoppningsvis inledningen på en kamp för bättre löne- och arbetsvillkor för sjukvårdsarbetare, fler anställda inom sjukvården, stopp på nedskärningar och privatiseringar och att all sjukvård ska vara offentlig.

Nu måste alla sjukvårdsarbetare mobiliseras och även andra fackförbund ansluta till protesten. Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv stödjer naturligtvis sjukvårdspersonalens initiativ och kommer att delta i protesten den 18 mars.

USKORDEMONSTRATION FÖR RÄTTVISA LÖNER I UMEÅ
I slutet av februari gick ett demonstrationståg med 50 undersköterskor till regionens hus i Umeå. Orsaken till protesten var att regionen vill ge sjuksköterskor ett lönetillägg på 3 000 kronor, medan undersköterskorna bara får en tusenlapp.
Bakgrunden är den akuta personalbristen, särskilt inom de verksamheter som pågår dygnet runt. För att fler ska vilja ta jobben har regionen beslutat om lönesatsningar på 130 miljoner kronor. En del i paketet som presenterades i början av året var ett lönetillägg på 3 000 kronor i månaden för sjuksköterskor i dygnet runt-verksamhet och 1 000 kronor till undersköterskor. Den stora skillnaden motiverades med att det är särskilt svårt att rekrytera sjuksköterskor.
Missnöjet bland undersköterskorna är stort över förslaget. Undersköterskorna menar att eftersom tillägget ska kompensera för de obekväma arbetstiderna borde det vara likvärdigt för de båda yrkeskategorierna. En namninsamling med 3 719 namnunderskrifter lämnades över i samband med demonstrationen.
– Vi blev oerhört provocerade. Vi blev så arga att vi inte visste vart vi skulle ta vägen. Det var bottennappet liksom, säger Pia Green, kontaktombud för kommunal på Cancercentrum på NUS till tidningen Folkbladet.
Socialdemokratiska regionrådet Peter Olofsson mötte demonstranterna, men gav inga löften om förändringar av förslaget.
Offensiv i Umeå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!