av Raymond Stokki, fackligt aktiv lärare // Artikel i Offensiv
Den senaste veckan har skolan diskuterats som central i pandemin på många olika sätt. Dels släppte TV4 siffror som visar att grundskollärare drabbats mer av smitta än andra yrken. Samtidigt kom nyheten att Folkhälsomyndigheten stoppar fortsatt insamling av uppgifter om smittspridning i skolorna.
Mitt i uppstarten av en ny termin kommer det även fram att arbetsgivare försöker sig på att förbjuda användning av munskydd i skolan, något som väckt stark kritik från anställda.
Folkhälsomyndighetens (Fohm) egna siffror visar att i början av vintern var lärare mer utsatta för spridning av covid-19 jämfört med andra yrkeskategorier som träffar många människor, till exempel pizzabagare och busschaufförer. Enligt siffrorna hade grundskollärare flest drabbade med 28,2 per 1 000.
I våras pekade Fohm:s statistik på att grundskollärare var mindre drabbade än andra yrken, ett mantra som använts som svar på den kritik som kommit från skolpersonal angående risker med smittspridning i skolor.
Inför terminsstarten haglade kritik från skolvärlden med krav på tillfällig nedstängning av skolor efter storhelgerna då det befarades en risk av allmän smittspridning i skolorna. Regeringen gick då ut och öppnade upp för möjlighet till distansstudier för högstadiet, för att minska risken för smittspridning i skolor och kollektivtrafik.
Offensiv har tidigare rapporterat om hur kritik har riktats mot beslutet då inga centrala bestämmelser har tagits, utan det istället blir upp till regionernas smittskydd tillsammans med huvudmän (kommuner samt ägare till friskolor) att avgöra om distansundervisning eller ej.
Dessutom är de allmänna råden till skolor som att hålla avstånd mellan personer i skolan ofta ogenomförbara på grund av skolans kapade resurser med exempelvis för få lärare och för små lokaler. Den dåliga ventilationen i många skolor gör inte heller saken bättre.
Efter terminsstarten har det framkommit uppgifter från olika håll om hur chefer eller kommuner förordat att lärare inte bör använda munskydd i skolan, även på vissa håll förbjudit personalen att använda munskydd.
Förra veckan rapporterades det i media att Halmstad kommun förbjudit användande av munskydd i skolorna. Det väckte en storm av kritik från lärare på sociala medier och under lördagen backade kommunen från förbudet. Det är inte förenligt med arbetsmiljölagen att arbetsgivare försätter anställda i fara genom att neka skydd.
Innan Halmstads kommun backade startades uppmaningar bland lärare på sociala medier om sympatiprotester där alla uppmanas bära munskydd, oavsett om en arbetar på plats i skolan eller hemifrån med distans- eller fjärrundervisning. I skrivande stund vet vi inte om protester ägt rum eller inte, men just sådana protester är det tryck underifrån som behövs för att pressa arbetsgivarna.
Det är även ett bevis på att bägaren sedan länge är full och det skulle vässa våra styrkeförhållanden inför vårens avtalsrörelse. Detta syns inte minst på trycket på fackledningarna underifrån och det är trots pandemin ett friskhetstecken, för om vi kan återdemokratisera facken och peta toppstyrningen kommer vi kunna vinna striderna mot arbetsgivarna.
Det finns ett flertal punkter som skolan kan och måste förbättra, inte bara ur perspektiv på pandemin utan även sedan alla år av nedskärningar på offentlig sektor. Exempel på detta är att många lärare har kritiserat rekommendationerna som gäller skolan till exempel att hålla avstånd eller att arbeta i halvklass. Hur ska det gå att genomföra när storleken på klasserna ständigt har ökat, personalen minskat och lokalerna blivit alltmer trånga?
Precis som när det gäller vården skördar åratal av nedskärningspolitik nu vad de sått och i värsta fall leder det till att människor dör.
RS och Offensiv säger:
• Övergripande planering av verksamheten samt riskbedömning med lokala skyddsombud.
• Mindre klasser – anställ fler lärare och elevvårdande personal.
• Arbetsgivare ska tillhandahålla munskydd och handsprit för elever och skolpersonal.
• Digitala läromedel och verktyg tillgängligt för samtliga elever.
• Upprustning av skolor med rymligare lokaler samt förbättrad ventilation och luftfilter.
• Säkerställ skollunch för elever på distansundervisning.
• Förbjud vinster i skolväsendet och återförstatliga skolan – för en jämlik utbildning efter behov.
• Stoppa betygshetsen.
• Fackligt veto mot nedskärningar som drabbar elevers hälsa.
• God arbetsmiljö för elever och lärare, med fokus på pedagogik, lärande och trygghet – minska stress och dokumentation.
• Bygg lokala fackklubbar för verkligt inflytande på arbetsplatserna.
• Fackligt förtroendevalda bör kalla till täta lokala fackmöten för att lyfta farhågor samt risker i verksamheten.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.