Medan regeringen pratar på om att ”skärpa kraven på friskolorna” fortsätter de privata skoljättarna att öka sina vinster och sin expansion. I förra veckan redovisade Academedia, som är den största av landets friskolekoncerner, en rejäl ökning av både vinst och intäkter under första kvartalet i år. Academedias lönsamma plundring i Sverige, på skattebetalarnas och skolans bekostnad, har i sin tur möjliggjort att skolföretaget kunnat satsa på sin utlandsexpansion.
”Efter förvärvet av Touhula i Finland i mars (113 förskolor och 7 800 barn) har Academedia etablerat sig i ett nytt land i sin internationella satsning. Totalt utgör nu verksamheterna i Finland, Nederländerna, Tyskland, Norge, Polen och Storbritannien nästan 30 procent av koncernens omsättning”, skrev Dagens Samhälle den 3 maj i en kommentar till kvartalsvinstrapporten.
Det är färre lärare per elev och lägre löner som gör att Academedias ägare årligen kammar hem miljardvinster (vinsten under verksamhetsåret 2022/23 blev hela 1,3 miljarder kronor). ”Även för bolagets vd Marcus Strömberg går det bra. Enligt årsredovisningen tjänade han nästan elva miljoner kronor inklusive pensionsavsättningar. Det motsvarar mer än 20 lärarlöner”, rapporterade Sveriges Lärares tidning Vi Lärare den 23 januari.
Marknadsskolan som skulle ge mångfald och valfrihet resulterade i det totalt motsatta – i vad som till och med borgare har beskrivit som ”en skattefinansierad oligopolkapitalism” (Göteborgs-Posten i en ledarkommentar den 8 november 2021).
Skolsystemet har kapats av privata företag som dränerar skolan på resurser och kvalitet.
I en rapport om marknadsskolan i Malmö, som gavs ut förra året, konstaterades det att: ”Förlusten i kvalitet och resurser som Malmö drabbats av kan uppskattas till 36 heltidstjänster/år inom grundskolan och 93 heltidstjänster/år inom gymnasieskolan. Eller uttryckt på annat sätt; vinsten som skolkoncernerna plockat ut från skolmarknaden i Malmö är ca 85 000 000 kronor/läsår. Vinsterna skapas med hjälp av sämre kvalitet där de vinstdrivna skolorna oftast har lägre lärartäthet, färre studie- och yrkesvägledare (SYV), färre lärare med högskoleutbildning och ett segregerat urval av elever.”
• Stoppa marknadsskolan – skola, vård och omsorg i offentlig regi utan vinstsyfte. ■
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.