Av ROBERT BIELECKI // artikel i Offensiv
Efter det massiva svekavtalet som Sveriges Lärare slöt (läs mer på sid 6) finns alla förutsättningar för att den planerade demonstrationen den 4 maj som Sveriges Lärare i Stockholm anordnar blir rejält stor. För det är inte bara den undermåliga arbetsmiljön och låga lönerna för personal inom skola och förskola som gör lärarkollektivet upprörda, utan även de omfattande nedskärningarna och det marknadssystem av skolan som i årtionden har skjutit den i sank.
Det är med uppropet ”Stockholms skolor larmar” på Instagram som protesterna och mobiliseringen förs fram. Kontot blev uppmärksammat i vintras när skakande rapporter om våldet mot personalen presenterades dagligen under en månads tid, men det startades redan i april 2023 mot de enorma nedskärningspaket som då presenterades. De jättedemonstrationer som då kallades till ledde till en delseger i och med att delar av nedskärningarna drogs tillbaka.
Nu planeras det alltså för en ny demonstration, till lördagen den 4 maj kl 13.00 i Fatbursparken. Det är inte bara Stockholms lärare som ansluter, utan även från kranskommunerna Huddinge, Danderyd, Sollentuna, Täby, Solna, Vaxholm, Sigtuna, Nacka och Södertälje kommer Sveriges Lärare att delta. Även i Gävle, Svalöv och Bollnäs kommer demonstrationer att äga rum samma dag.
På Instagramkontot räknar de ned till datumet genom att varje vecka ha ett särskilt tema. Först var det mot marknadsskolan, sedan mot nedskärningarna, och den sista veckan ska de presentera sina krav på vad de anser måste åtgärdas. Främst tycks det gälla regleringar, att reglera exempelvis klasstorlekar, planerings- och undervisningstid samt undervisningsgrupper.
Till Vi Lärare den 12 april berättar huvudskyddsombudet i Stockholm Hanna Garberg att:
– Det övergripande för demonstrationen är att vi tillsammans står upp för systemfel som drabbar förskola och skola. Vi ska försöka förklara på ett enkelt sätt hur skolsystemet ser ut, det betyder inte friskolor, utan det handlar om den marknad där alla skolor finns och agerar utifrån de ekonomiska förutsättningarna med skolpeng, utbudsansvar, offentlighetsprincipen. Vi vill informera om varför marknadsskolan är ett problem, säger hon och fortsätter:
– Det handlar inte om att skrika efter mer pengar, det är systemet som måste ändras. Mer pengar till ett system som inte fungerar kommer inte att lösa skolans situation.
Mer pengar till ett system som inte fungerar kommer inte att lösa skolans situation.
Det är glädjande att nya protester och demonstrationer organiseras. Det är endast den kollektiva kraften underifrån som kan pressa fram förändringar och mota tillbaka de dräpande attackerna mot skola och förskola.
Anställda inom skola och förskola går på knäna, och har så gjort under lång tid. Det är ingen slump att antalet startade sjukfall för barnskötare och elevassistenter per 1 000 anställda är hela 151,1, fjärde mest av alla yrkesgrupper, enligt Försäkringskassans statistik från ifjol. Endast undersköterskor, servicearbetare och tandsköterskor har fler dagar.
Men även grundskollärare, fritidspedagoger och förskollärare hamnar högt, med 116,7 startade sjukfall per 1 000 anställda. Medeltalet sjukdagar per anställd var också höga 13,3 för barnskötare med flera respektive 10,9 för grundskollärare med flera.
Detta är resultatet av välfärdsslakten som hela det politiska etablissemanget och kapitalismen som system är ansvariga för. Årtionden av nedskärningar ger ärr för livet, både för de anställda och eleverna – för hela skol- och förskolesektorn som helhet.
Socialistiskt Alternativ ger sitt fulla stöd till skolkampen. Vi står för:
• Förstatliga skolan, avskaffa skolvalet och friskoleeländet – för en likvärdig skola efter behov i hela landet.
• Nej till skolnedläggningar och stordrift – ja till skolor i närmiljön.
• Kraftig ökning av lärar- och personaltätheten, för mindre klasser och förskolegrupper.
• Tillräckligt med resursinsatser till alla barn med behov.
• Bryt politiker- och tjänstemannastyret – ökat inflytande av anställda och elever. ■
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.