De rödgrönas smäktande löften innan valet om mer resurser till skolorna verkar bara vara tomma ord. Nu har kommunen beslutat sig för att omorganisera och göra drastiska nedskärningar på Karl Johansskolan i Göteborg. Beslutet har lett till upprörda protester från föräldrar och lärare.
Samtidigt som kommunfullmäktige hade möte samlades drygt 200 bekymrade föräldrar, elever och lärare från Karl Johansskolan, utanför Kronhusbodarna i Göteborg den 7 maj för att demonstrera mot de nedskärningar på Göteborgs kommunala skolor som politikerna beslutade om.
Karl Johansskolan är särskilt hårt drabbad då man har beslutat att halvera antalet specialpedagoger och elevassistenter. Till hösten väntas fler anställda få lämna skolan, trots att antalet elever väntas öka.
Kampandan var hög bland demonstranterna och torget fylldes med barn och vuxna som bar plakat med budskap som ”Sluta skära ner på skolan” och ”Barn har rätt till trygghet”.
– Jag är här för att kämpa för mina barns framtid, sa Cecilia Malmros, förälder till två flickor som går på Karl Johansskolan.
Organisatörerna bakom demonstrationen var Majorna-Linnés föräldranätverk. Karin Pleijel (MP), kommunalråd och ordförande i utbildningsnämnden, och flera andra ansvariga politiker var inbjudna, men de hade avböjt att medverka. Demonstranterna uppmanades att skicka ett sms med texten ”Kom ut och prata med oss”, till Pleijel och hennes kollegor.
Demonstrationen inleddes med al av Cecilia Verdinelli, med barn som går på skolan. Hon framförde en uppmuntrande hälsning från skolans före detta rektor Annika Kummel, som hamnade i hetluften för några år sedan när hon vägrade att följa den strama budgeten för Karl Johansskolan. Kummel lämnade sin tjänst i protest emot nedskärningarna, vilka främst skulle drabba elever med särskilda behov.
Cecilia Verdinelli sade också att trots politikernas löften om skolsatsningar under valkampanjen har de nu valt att strama åt budgeten ytterligare, vilket kommer att få allvarliga konsekvenser för skolan.
Torgny Johansson, som före pensioneringen arbetade som lärare i Hammarkullen under många år, framhävde att det krävs att politikerna sätter behoven före budgeten. Torgny menade att vi nu ser följderna av kommunaliseringen av skolan som skedde i samband med den ekonomiska krisen på 1990-talet, då man också privatiserade och skar ner på resurserna.
Föräldern Kalle Cederblad framförde i sitt tal att han trots flera försök att kommunicera med politikerna om den oro föräldrarna känner inför konsekvenserna av nedskärningarna bara mötts av likgiltiga svar. Han uppmanade föräldrarna och lärarna att inte ge upp och fortsätta kämpa för barnens skull.
Den sista talaren var Christian Widegren, lärare på närliggande Sannaskolan. Han upplever att skolpersonalens arbetsvillkor kraftigt har försämrats vilket naturligtvis påverkar elevernas resultat i skolan. Han avslutade med att säga att det enda sättet att få politikerna att lyssna är att föräldrar och skolpersonal för den här kampen tillsammans. ■