Av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv
Ända sedan den blåbruna regeringen tillträdde efter valet 2022 har nedskärningarna i skolan fortsatt. Statsbidragen till landets grundskolor har minskat av inflationen samtidigt som polis och militär blivit överöst med pengar. Under läsåret 2023-24 har kommun efter kommun gjort nedskärningar och besparingar på förskola, grundskola och gymnasium. Färre lärare, större klasser, inga vikarier vid sjukdom, minskat antal specialpedagoger med mera. Listan kan göras mycket lång. Oavsett vem som styr i kommunerna har beskedet varit detsamma: ”Vi måste spara”. Trots protester från lärare och annan skolpersonal och stora demonstrationer mot nedskärningarna har dessa ändå genomförts.
I många kommuner lovade politikerna inför valet att man inte skulle genomföra besparingar på skolan och att eventuella neddragningar INTE skulle drabba eleverna.
Verkligheten har blivit en annan.
I Malmö stad lovade den styrande koalitionen bestående av S, L och MP inför läsåret 2023-2024 att: ”De förhållandevis små besparingar som trots allt behöver göras kommer inte att drabba Malmös barn och unga.”
I realiteten har stora nedskärningar redan gjorts. Indragna lärartjänster, minskat antal specialpedagoger, minskat antal skolsköterskor, bibliotekarier, elevassistenter, större klasser och minskat stöd till elever med särskilda behov talar sitt tydliga språk.
Inför läsåret 2024-25 kommer förskolor och skolor att fortsätta nedskärningarna.
Inget särskilt stöd till elever över 10 år kommer att kunna ges, trots att skollagen ger barn med särskilda behov rätt till detta. Det finns inga pengar.
Skolledarna i Malmö räknar med att över 50 procent av Malmös grundskolor kommer att behöva spara ännu mera under kommande år. Detta trots att kommunfullmäktige i Malmö efter påtryckningar från oppositionen och demonstrerande föräldrar och lärare beslöt att skjuta till 51 miljoner kronor till skolbudgeten.
Malmö är inte ensamt om denna situation.
Vi Lärare, fackförbundet Sveriges Lärares tidning, presenterade i maj 2024 en genomgång av läget i 23 av landets 290 kommuner.
Några exempel:
– I Stockholm riskerar drygt 500 lärare att sägas upp. Det ska sparas 500 miljoner kronor i skolbudgeten.
– I Karlstads kommun riskerar 120 lärartjänster att försvinna då man ska spara 32 miljoner kronor.
– I Eskilstuna riskerar 98 lärartjänster att försvinna.
– Nyköping behöver säga upp 80 lärare.
– Älmhults kommun sänker lönerna för nyanställda lärare med 1 000 kronor per månad.
– Skellefteå kommun ska spara 90 miljoner kronor genom att ta bort 100 tjänster.
– Luleå kommun sparar 23 miljoner kronor genom att föreslå stängning av skolor och förskolor. Listan på besparingar det kommande läsåret kan göras hur lång som helst.
Vi Lärare publicerade i juni 2024 en artikel där lärare själva fick beskriva den ohållbara situationen inom skolan.
Några citat talar sitt tydliga språk:
”I en klass med 32 elever får du på 60 minuters undervisning mindre än två minuter per elev. Det räcker med att en elev har problem som faller utanför rutiner som: ’har du testat att läsa instruktionen’, ’har du kollat boken’ (…) för att en ska övertrassera tiden.
Det går helt enkelt inte att tillgodose alla elevers behov som ensam lärare. Det går inte att hålla undervisningen på en och samma lärarledd nivå så att alla elever kan möta den med sina kunskaper.”
Naturligtvis är det inte de privat drivna skolorna och förskolorna som drabbas. De finansieras ju skattevägen och kan fortsätta att dela ut sina vinster till aktieägarna.
Nedskärningar inom den kommunala förskolan och skolan måste stoppas.
Bara starka protester från de anställda inom förskola och skola, elever och föräldrar kan göra detta. Mobilisering och kamp är vägen framåt.
• Riv upp privatiseringarna av vård, skola och omsorg!
• Rusta välfärden – inte militären!
• Fäll den blåbruna regeringen!
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.