I Vänersborg demonstrerade 500 personer under den gångna helgen mot skolnedläggningar. I Borås förra veckan samlades över hundra föräldrar på ett stormöte på Daltorpsskolan. I Angered där kampen pågått i flera månader talar man nu om en motståndsvecka.
Tjänstemännen och politikerna är samordnade. Det måste också vårt motstånd vara. Ansvariga politiker säger samma sak.
– Vi lägger för mycket pengar på lokaler och för lite på undervisningen, säger Lena Eckerbom Wendel (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Vänersborg.
– Det handlar om att flytta pengar från lokaler till verksamheter, Håkan Linnarsson (S), ordförande SDN Angered.
– Vi tittar på hur vi ska kunna använda våra skollokaler effektivare och lägga pengar på lärare, Lennart Andreasson (V), ordförande i SDN Väster i Borås.
Argumentationen är identisk. Det positiva är att de som drabbas inte går på spelet.
Protesterna mot skolnedläggningen lät inte vänta på sig i Vänersborg, utan genast kom kraftiga protester. Missnöjet riktar sig liksom i Angered och Borås mot att förslaget sägs ligga till grund för den så kallade medborgardialogen.
I Vänersborg ska föräldraföreningarna liksom i Angered träffas med representanter från alla skolor för att planera så att ”alla drar åt samma håll”. Man inser att om vi ska segra mot nedskärningspolitikerna kan vi inte ställa skolor och områden mot varandra.
I Angered där kampen för skolorna pågått sedan i november säger man att ”Nu är det nog”. Det var också den samlade känslan på ett planeringsmöte i Hammarkullen den 29 februari där arbetsplatser, föreningar och verksamma i området träffades.
Mötet samlade personal från Mixgården, Hammarkullsskolan, Röseredsskolan, Chalmers urbana studier och föräldrar från nätverket Rädda Angereds skolor, somaliska föräldragruppen, medlemmar i Vänsterpartiet och Rättvisepartiet Socialisterna (RS).
Kristofer Lundberg, förälder och medlem i RS, öppnade mötet och gav en kort bakgrund.
– Mötet är sammankallat för att vi ser en oroande utveckling i Hammarkullen. Skolnedläggningarna och omorganiseringarna har skapat en frustration bland ungdomarna, Mixgården har ingen fungerande lokal på grund av vattenskador, inledde Kristofer.
Personal från Hammarkullsskolan fyllde i och gav en ingående beskrivning av hur ungdomarna och lärarna upplever situationen, den totala bristen på förtroende för politiker och tjänstemän samt informerade om de överklaganden som lämnats in.
– Jag har aldrig upplevt något liknande. Visst har vi drabbats av nedskärningar, köpstopp och försämringar. Men denna förnedring, totala nonchalans och överkörning har vi aldrig tidigare skådat och nu får det banne mig vara nog, sa en från personalen på skolan.
På ungdomsgården Mixgården oroas man över nya nedskärningar som återigen hotar sommarverksamheten.
Mötet beslöt att organisera ett stormöte som bjuder in boende och verksamma i Hammarkullen och Angered till diskussion om vad vi kan göra tillsammans.
Ett förslag som kommer att diskuteras på stormötet är en motståndsvecka, med kultur, aktioner, debatter och protester riktade mot såväl stadsdelsnämnden som kommunfullmäktige och att denna motståndsvecka formulerar ett manifest med krav till politikerna om vilket Angered vi vill se.
Ett nytt steg i protesterna menar RS skulle vara en landsomfattande aktionsdag för skolan. Det skulle öka pressen på makthavarna.
RS Västsverige