Skriande bostadsbrist för unga vuxna

2015-08-05 13:32:26


Aldrig tidigare har bostads­bristen för unga varit så allvarlig.

Bostadsbristen i Sverige är ett växande problem som slår mycket hårt mot unga personer. Rapporten Unga vuxnas boende 2015 från Hyresgästföreningen visar att bostadsbristen bland unga har ökat med 18 procent de senaste två åren. Bostadsbristen bland unga har aldrig tidigare varit lika hög som idag.

Andelen unga vuxna (20-27 år) som bor i osäkra upplåtelseformer, såsom inneboende eller i andra hand har ökat markant sedan år 2013 enligt Hyresgästföreningens rapport. Samtidigt bor 142 000 unga vuxna ofrivilligt kvar hemma hos sina föräldrar på grund av bostadsbristen och de ständigt ökande hyresnivåerna. Enligt rapporten skulle 353 000 unga vuxna vilja ha en egen bostad, men kan inte få det.
Bara 49 procent av Sveriges unga vuxna har ett förstahands­kontrakt på hyresrätt, egen bostadsrätt eller hus, vilket är den lägsta andelen någonsin.
Jag själv som tjugofemåring har aldrig bott själv och aldrig haft ett förstahandskontrakt, utan har bott som inneboende eller haft delat boende med andra på sju olika platser sedan jag flyttade hemifrån för drygt fem år sedan. Som timanställd och med betalningsanmärkningar finns det ingen chans att få ett förstahandskontrakt, allra minst i ett storstadsområde.

En femtedel av alla unga vuxna bor kvar hos sina föräldrar idag. Dessutom visar rapporten att 20 procent av unga vuxna med barn inte har ett eget boende. 36 procent av unga som har flyttat hemifrån har mindre än 5 500 kronor att leva på varje månad efter att hyran är betald. Det är lägre än Konsumentverkets beräkning på hur mycket vuxna upp till 30 års ålder behöver för att klara sig i en månad.
Boendekostnaderna ökar i snabb takt och i storstäderna är det lätt att kräva höga hyror för andrahandslägenheter på grund av den stora bostadsbristen.
Nyligen dömdes en privatperson i Stockholm för att ha krävt ockerhyra av sina andrahandshyresgäster. Hon krävde 11 000 kronor i månaden för en tvåa, när den egentliga hyran låg på 6 000 kronor.
År 2013 ändrade regeringen lagen, vilket gjorde att det blev lättare att hyra ut lägenheter i andra hand och samtidigt ta ut en avgift varje månad från hyresgästen. Detta har lett till att andrahandsuthyrningen till synes har ökat något, men också till höjda hyror för de som inte har något annat val än att hyra i andra hand.
Det enda som kan göras för att förbättra situationen är att många nya, billiga hyresrätter byggs där alla har rätt att bo samt ett stopp på utförsäljningen av de redan existerande hyresrätterna.
Det skulle behövas ett nytt miljonprogram som sträcker sig över hela landet för att alla ska kunna ha ett eget boende och ändå ha råd att leva. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!