av Elias Rose Gordon // Artikel i Offensiv
I april pågick en kamp mellan Skånetrafikens busschaufförer och Skånetrafiken; efter att flera busschaufförer hade dött i covid-19 till följd av de många människor de kom i kontakt med i arbetet krävde Skånetrafikens busschaufförer att bussarnas framdörrar hålls stängda för att minska smittorisken.
Skånetrafiken vägrade, och ändrade sig först efter att Arbetsmiljöverket biföll fackliga krav på strängare riktlinjer vilket tvingade Skånetrafiken till handling.
På övriga Skånetrafiken är skyddsåtgärderna mot coronaviruset torftiga. Skånetrafiken berättar att kundvärdarna på tågen, som dagligen är i kontakt med ett stort antal resenärer, inte längre behöver kontrollera fysiska biljetter eller resekort som de måste hålla mot kortläsarna för att de ska registreras, utan kan välja att enbart kontrollera biljetter i mobilen.
De behöver inte heller hjälpa kunder på och av tåget, eller med att köpa biljetter i appen, och sittplatserna närmast värdens kupé har spärrats av på Pågatågen.
– Åtgärderna är inte tillräckliga. Själv skulle jag helst inte vara här alls, jag tillhör ju en riskgrupp, säger en kundvärd på Pågatåget som kör sträckan Ystad-Helsingborg.
På Knutpunktens perrong berättar en annan värd:
– Jag känner mig inte särskilt trygg med de här åtgärderna, och då är jag ändå en av de mindre utsatta kundvärdarna. De flesta av mina kollegor är det värre för. Det finns egentligen ingen av oss som är nöjd med hur Skånetrafiken och våra arbetsgivare har hanterat situationen.
På Skånetrafiken finns inga konkreta planer på att vidta åtgärder. Lars-Åke Persson, Sekos klubbordförande på Pågatågen, berättar:
– Skånetrafiken är ju inte våra arbetsgivare direkt och har därför inget arbetsmiljöansvar, utan det är Arriva som får besluta om hur saker sköts. Det är de som har spärrat av platserna kring kundvärdarnas kupé och som har sagt att de kundvärdar som är i en riskgrupp inte behöver visera biljetter.
Bland de åtgärder som skulle kunna vidtas för att skydda dem som arbetar med resenärer finns det att alla kundvärdarna slutar att kontrollera biljetter helt och bara finns med på tågen för att hålla koll på antalet resenärer, att de anställda som arbetar med resenärer förses med skyddsutrustning, och att de anställda som tillhör en riskgrupp får gå på betald semester. Eventuellt skulle en del mer lågtrafikerade tåglinjer kunna köras utan någon kontrollant.
Några sådana åtgärder kan de anställda och skyddsorganisationen inte kräva i dagsläget, menar Lars-Åke Persson.
– Där var läkare här någon gång i förra månaden och undersökte tågen; de ansåg inte att smittorisken är tillräckligt stor för att några vidare åtgärder ska behövas. Jag håller med mina kollegor om att det är osäkert att arbeta här, coronaviruset sitter ju kvar på handrelingar och knappar i 72 timmar, men eftersom det inte finns några bekräftade fall av covid-19 hos de anställda får vi följa direktiven från våra arbetsgivare. Skyddsutrustning kan vi inte kräva; inte ens personalen på äldreboenden får ju någon.
Arriva i Skåne utnyttjar krisen för att dra ner avgångarna
I slutet av april beslutade Skånetrafiken att dra ner på antalet avgångar i kollektivtrafiken i Skåne. Anledningen är att antalet resande har minskat kraftigt sedan coronakrisen utbröt.
Beslutet innebär att från den 1 maj kommer inga Pågatåg att rulla på vardagar eller helger efter kl 22.00. Resenärer hänvisas istället till lokal- och regionbussar och Öresundstågen. Problemet med dem är för det första att dessa inte heller går sent på kvällen och för det andra att de inte stannar på alla lokalstationer. Många blir alltså utan möjlighet att åka kollektivt efter klockan 22.00.
Arriva AB, det privata bolag som bedriver kollektivtrafiken i Skåne på uppdrag av Region Skåne, varslade förra veckan ett antal personer om uppsägning på grund av det minskade resandet.
Som vanligt utnyttjar de privata vinstdrivande företagen kriser, som coronakrisen, för att säga upp personal. Dessutom leder neddragningarna i kollektivtrafiken till att fler människor tvingas att trängas på färre tåg och bussar. Hur var det med den sociala distanseringen?
Hur blir det med skydd för de som arbetar i kollektivtrafiken när trängseln ökar och biljetter ska kontrolleras?
Efter förhandlingar med facken Seko, ST och Sacoförbundet Trafik & Järnväg tvingas Arriva backa och drar tillbaka varslen. Nu blir det istället korttidspermitteringar av cirka 120 anställda.
Faktum kvarstår dock: de privata arbetsgivarna utnyttjar läget till att minska personalen för att kunna behålla sina vinster.
Rättvisepartiet Socialisterna kräver att all vinstdrivande privat verksamhet övergår i offentlig regi omedelbart.
• Avgiftsfri kollektivtrafik för alla.
• Inga uppsägningar eller lönesänkningar med coronaviruset som ursäkt.
Anders Wemmert
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.