av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv
För höga temperaturer på arbetsplatsen har blivit ett ökande problem under somrarna i Sverige. I och med den globala uppvärmningen är det ett problem som bara kommer att öka. Men på en del arbetsplatser har man börjat ta strid mot den ohållbart höga temperaturen. Bussförare i Stockholm får stå ut med upp till 40 graders värme i bussarna, och nu har de tagit ärendet ända till Arbetsmiljöverket.
Kommunalarbetaren har skrivit om hur bussförare i Stockholm fått nog av värmen på bussarna, och att deras skyddsombud lagt en så kallad 6:6a. Det kommer ur arbetsmiljölagen 6:e kapitlet §6a, som ger skyddsombud rätten att begära att arbetsgivaren åtgärdar något som innebär en arbetsmiljörisk. Offensiv har pratat med Petri Myllykoski, som är bussförare på Nobina och huvudskyddsombud.
Petri berättar mer om vad det gäller, att det i det här fallet handlar om alltför höga temperaturer på bussarna, vilket chaufförerna blir mycket lidande av. Temperaturen ligger ofta på 30 grader, men kan stiga så högt som 40 grader.
– Det finns inga regler om en exakt gräns för hur varmt det får vara i bussarna, men det finns rekommendationer om att det ska finnas luftkonditionering och fläktar, och att temperaturen helst inte ska ligga över 27 grader.
– Som det ser ut idag har vi problem med vissa busstyper, där luftkonditioneringen kan fungera bra hos passagerarna, men att det ändå är för varmt hos föraren eftersom kylan inte når fram för att fläktarna inte fungerar ordentligt. Det händer ofta att sådana saker varken underhålls tillräckligt eller åtgärdas när de är trasiga, som nu när Nobina säger att det inte finns några fel på bussarna – trots att det blir uppemot 40 grader varmt.
Petri säger att Arbetsmiljöverket kommer att höra av sig den här veckan angående den 6:6a som har lagts i frågan, och hänvisar till att det är en säkerhetsfråga när chaufförerna är utmattade medan de kör.
– Man blir helt slut av att arbeta i sådan värme under ett helt pass, och det leder till att man kan tappa fokus när man kör. Arbetsgivarens enda lösning är att dela ut vattenflaskor till chaufförerna. Men vi skulle behöva fler och längre pauser för att kunna återhämta oss, och kortare arbetspass vid så hög värme. Och med allt vatten vi måste dricka på grund av värmen skulle vi behöva fler toapauser.
På frågan om vad SL gör i frågan svarar Petri att de framför allt bryr sig om passagerarna, medan skyddsombudens fokus ligger på hur förarna har det. Så länge resenärerna inte klagar kommer SL att vara nöjda, även om det nu lär komma in klagomål från resenärerna om värmen i vissa bussar.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.