Slut upp mot ”hälsoscheman” 29/4

Missnöjet kokar över och blir till protester i minst sju kommuner den 29 april (Foto: Mikael Gustavsen).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Den 29 april planeras protester runt om i landet mot de så kallade hälsoscheman som många kommuner planerar att införa för personalen som arbetar inom äldrevården. Vissa kommuner har redan infört dessa nya scheman trots motstånd från de anställda och även från fackförbundet Kommunal.

De orter som hittills har bestämt att anordna protester eller planerar att göra det är Lund, Malmö, Ystad, Halmstad, Bromölla, Trollhättan och Sveg.
I Lund kommer man att ordna en coronasäker manifestation utanför kommunhuset samtidigt som kommunfullmäktige har sammanträde där frågan om hälsoscheman kommer upp.
Den styrande borgerliga alliansen i Lunds kommun är fast beslutna att införa hälsoscheman, trots protesterna. 
De har ”erbjudit” nattpersonalen på de olika vårdboendena i kommunen att acceptera ett så kallat omplaceringserbjudande som i praktiken är ett hot om uppsägning om man inte accepterar. Inför dessa hot har 118 av 120 anställda skrivit på. 
Detta har man gjort av ekonomiska skäl; man har en familj att försörja, en hyra som ska betalas och andra utgifter som inte kan negligeras. Resultatet av detta hot har blivit att fler och fler anställda säger upp sig eftersom man inte orkar längre. 
Yrkeskompetens och yrkeserfarenheter går förlorade. Detta bryr sig de styrande inte om. Hälsoscheman ska tydligen införas till vilket pris som helst.

Facebookgruppen ”Hälsoschema – Nej Tack!” som startades i Lund i maj/juni förra året av tre anställda inom kommunens äldreomsorg har nu över 10,000 medlemmar över hela landet. 
”Hälsosamma Scheman”, eller så kallade ”hållbara scheman”, innebär bland annat att nattpassen kortas, med hänvisning till att långa nattpass inte är hälsosamma. I verkligheten innebär det att de anställda måste jobba fler pass för att få ihop sina timmar. 
Det innebär också att nattpersonalen tvingas arbeta kvällspass utan ob-ersättning, samt även dagtid. Detta gör att sammanhängande vila splittras upp och att personalen tvingas arbeta mera för att få ihop till sin heltidslön. Hälsoscheman innebär alltså i praktiken en lönesänkning.
Arbetsbördan kommer att öka ytterligare med hälsosamma scheman för de som arbetar inom vård- och äldreomsorg, då arbetsmiljön försämras. 
Samtidigt är detta ett sätt att fortsätta nedskärningarna inom välfärden och att spara pengar för kommunerna på de anställdas och vårdtagarnas bekostnad.

Detta har nu anmälts till prövning enligt arbetsmiljölagen, en 6:6:a-anmälan. Man vill få det prövat om de eventuellt bryter mot arbetsmiljölagen.
Kommunal har fått igenom en generell arbetstidsförkortning för de som arbetar natt i senaste avtalet. Detta har arbetsgivarna utnyttjat så att det räcker med att personalen arbetar en timme på kvällspass för att arbetstidsförkortningen inte ska gälla. Så lyckas arbetsgivarna kringgå avtalet.

Gruppen ”Hälsoschema – Nej Tack” har nu kontaktat Undersköterskeupproret för att utbyta erfarenheter och bredda stödet för sin kamp. Detta är rätt väg att gå. 
Det går att vinna kampen mot hälsoscheman, om protesterna sprids över hela landet och fler anställda inom hälso- och sjukvården mobiliseras. Fackförbundet Kommunal måste gå från ord till handling och mobilisera sina medlemmar mot hälsoscheman och mot nedskärningarna i vården.
Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv stödjer undersköterskornas kamp mot hälsoscheman.
• Nej till hälsoscheman.
• Inga uppsägningar.
• Stoppa nedskärningarna inom hälso- och sjukvården.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!