av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv
Den ekonomiska ojämlikheten i Sverige ökar i mycket snabb takt. Det framgår i en rapport från Oxfam, som visar att Sverige på bara två år har tappat tio placeringar på deras globala index. Under fem år har Sverige gått från första plats till tjugonde.
Hjälporganisationen Oxfam tar vartannat år fram en lista över den ekonomiska ojämlikheten i världens länder, där man bland annat utgår från olika länders ambitioner att minska de ekonomiska klyftorna. År 2017 rankades Sverige som bäst i världen. Men på bara fem år har Sverige gått från första till tjugonde plats i rasande fart.
Inte minst under pandemin har ojämlikheten ökat i Sverige, precis som i resten av världen. Mellan 2019 och 2022 ökade Sveriges tio rikaste miljardärers förmögenheter med sammanlagt 371 miljarder kronor. Samtidigt sänktes många arbetares inkomster under pandemin och många blev arbetslösa.
Sverige är ett av de OECD-länder där klyftorna ökar allra snabbast och där klyftorna har ökat mest de senaste årtiondena. Orsaken till det är den nyliberala politik som har förts i Sverige sedan 1990-talet, med stora omfördelningar av resurserna genom bland annat privatisering av vård och skola samt enorma skattesänkningar för de rikaste, storföretag och banker.
Oxfam tar tillsammans med organisationen Development Finance International fram ett index över världens länder som rankar dem efter hur jämlikt/ojämlikt samhället är. I mätningen utgår de från välfärden i landet, skattepolitiken och arbetares rättigheter.
I Sverige har arbetares rättigheter försämrats kraftigt sedan januariavtalet 2019, där Socialdemokraterna och Miljöpartiet kom överens med Liberalerna och Centerpartiet om bland annat försämringar av Lagen om anställningsskydd, LAS. Dessa försämringar började gälla den 1 oktober i år.
Försämringarna av LAS innebär en försämring av anställningsskyddet och ger arbetsgivaren ökade möjligheter att avskeda anställda. Det är dessutom något som LO självt skrev på för att stödja S, vilket var ett av de största sveken som LO har begått mot sina medlemmar.
Detta i kombination med den omfördelning av resurser som har skett, där de största företagen och bankerna har fått enorma stödpaket under pandemin medan vanliga människor inte har fått något stöd alls för att klara sig, ligger till grund för resultatet i Oxfams mätning. Där tillkommer även privatiseringen av välfärden som också skapar en ökad ojämlikhet.
Med den nya högerregeringen kommer försämringarna att påskyndas med nya hårda högerattacker. Det är nu dags att mobilisera till kamp, med bland annat strejker. Om LO tar arbetsgivarens sida får vi ta till vild strejk mot både arbetsgivaren och LO.
Attackerna mot välfärden och arbetsrätten har redan gått för långt och det är bara genom gemensam kamp som vi kan vinna tillbaka våra rättigheter och behålla dem.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.